Vuile lucht maakt kind minder aandachtig

Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school. Dat blijkt uit een nieuwe Belgische studie waarover De Morgen vandaag bericht. "Als je weet dat Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend werk van maken", waarschuwen de onderzoekers.

De onderzoekers gingen verscheidene keren langs in drie Vlaamse basisscholen: in Zonhoven, Tienen en Hasselt. Ze stelden er vast dat de kinderen minder presteerden op dagen dat de lucht sterk verontreinigd was. Wanneer de vervuiling daalde, stegen hun punten weer. Maar niet bij de leerlingen die thuis in slechte lucht bleken te leven: bij hen was het negatieve effect chronisch.

"De verschillen zijn subtiel maar significant. Het effect van de luchtvervuiling is bijna even doorslaggevend als het opleidingsniveau van de ouders", zegt professor epidemiologie Tim Nawrot (UHasselt).

"Zelfs al gaat het om gemiddeldes, toch kunnen we niet ontkennen dat de luchtkwaliteit cognitieve gevolgen heeft. Aangezien Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend iets aan doen. We voerden de studie dan nog uit in scholen waar er relatief weinig verontreiniging was. In een drukke stad zal het effect dus nog groter zijn."

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?