| Op de Gentsesteenweg neemt de afvalberg de ruimte voor fietsers in.

Vuilnis stapelt zich op, Net Brussel belooft: 'Vrijdag is achterstand ingehaald'

JP
© BRUZZ
15/03/2023

Afvalzakken en papier stapelen zich op in de stad, onder meer op de Gentsesteenweg. Volgens een buurtbewoner zijn maar liefst drie ophalingen van papier geschrapt. Met alle gevolgen van dien: "De rijweg wordt smaller door de afvalberg en dat is gevaarlijk." Ten laatste vrijdag is alle achterstand ingehaald, belooft Net Brussel.

Molenbeeks buurtbewoner Gerben Van den Abbeele is het wel gewend dat het afval niet altijd wordt opgehaald op de Gentsesteenweg. Toch waren de afgelopen weken extreem. Drie keer op rij werd het papier niet opgehaald, ook de ophaling van de witte zakken werd overgeslagen. Het resultaat? Het afval stapelt zich op op de Gentsesteenweg.

Met alle gevolgen van dien: "De rijweg wordt smaller door de afvalberg," zegt Van den Abbeele. "Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Ik werd zelf laatst al bijna omvergereden door een vrachtwagen. Mijn kinderen fietsen ook op de Gentsesteenweg, dus dat is geen fijn idee."

"Vanaf vrijdag hebben we de achterstand ingehaald en hervatten we de normale ophalingen"

Etienne Cornesse, woordvoerder Net Brussel

De afvalberg op de Gentsesteenweg is een gevolg van de recente staking bij Net Brussel. Werknemers van het agentschap verantwoordelijk voor afvalophaling verzetten zich tegen de plannen om nachtelijke ophaalrondes te organiseren vanaf mei. Dat was voelbaar tijdens de actieweek bij de openbare diensten die vrijdag zijn hoogtepunt bereikte met een reeks van stakingen.

Deze week zijn medewerkers van Net Brussel begonnen met ophalen van achtergebleven afval. "We hebben ons team gevraagd om extra uren te kloppen om al het afval op te halen," zegt woordvoerder Etienne Cornesse van Net Brussel.

Werknemers hebben zich tegen deze overuren verzet en daardoor liep Net Brussel deze week nog wat meer vertraging op bij het ophalen van de zakken. Vanaf vrijdag is de achterstand ingehaald, belooft Cornesse. Vanaf dan zouden de normale afvalophalingen volledig moeten hervatten.

Overigens staat het voorbeeld van de Gentsesteenweg niet op zichzelf. Op verschillende plekken in Brussel stapelden papier en witte zakken zich op, zoals te zien is op de beelden hieronder. Die werden op woensdag genomen in de omgeving van de Wetstraat, rond metrostation IJzer en in Molenbeek aan het kanaal.

beelden door: DKLVO

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni