Twee vuilnisbakken aan de ingang van het Goede Herderpark in Evere werden beklad met hakenkruizen.

Vuilnisbakken in Goede Herderpark beklad met hakenkruizen

NL
© BRUZZ
23/08/2023

Onbekenden hebben op twee vuilnisbakken in het Goede Herderpark in Evere hakenkruizen met graffiti aangebracht. "Dit is onaanvaardbaar. Onze gemeente tolereert dit soort antisemitische symbolen niet", reageert burgemeester Ridouane Chadid (PS). Leefmilieu Brussel laat de tags verwijderen door parkwachters.

De hakenkruizen werden opgemerkt door een BRUZZ-lezer. Waarschijnlijk brachten de daders de swastika's nog maar recent aan op de vuilnisbakken, want noch het gemeentebestuur noch Leefmilieu Brussel was op de hoogte. Die laatste beheert het park in Evere.

"Dit is onaanvaardbaar gedrag. Onze gemeente tolereert dit niet. We volgen dit verder op en als we de dader vatten, zorgen we voor juridische stappen", reageert Ridouane Chadid (PS), waarnemend burgemeester van Evere. In de buurt van het Goede Herderpark zijn volgens hem geen beveiligingscamera's geïnstalleerd, waardoor er dus geen beeldmateriaal bestaat om de dader te vatten.

Opmars antisemitisme in Brussel

Het is niet de eerste keer dat de antisemitische symbolen in het Brusselse straatbeeld opduiken. In januari werd een boom in Ter Kamerenbos beklad met een hakenkruis, in februari bracht iemand twee hakenkruizen aan op een gebouw in Elsene en werd een verkeersbord met een hakenkruis beklad.

Diezelfde maand nog ontving gelijkenkanseninstituut Unia een klacht over een auto die met een gepersonaliseerde nummerplaat 'HH-88' rondreed. 'HH' staat voor 'Heil Hitler', verwijzend naar de nazi-dictator Adolf Hitler, of zijn de initialen van SS-leider Heinrich Himmler. De cijfers die erop volgen, 88, staan in extreemrechtse milieus bekend als codetaal voor HH, tweemaal de achtste letter van het alfabet. In mei doken dan weer zeven hakenkruizen op op een gevel van een appartementsgebouw in Ukkel.

De meest recente cijfers uit het jaarrapport van antisemitisme.be, dat incidenten van antisemitisme archiveert, bevestigen een toename. 2021 was volgens het rapport een "recordjaar" met 119 meldingen, waarvan het grootste deel in Brussel plaatsvond.

Eerder dit jaar waarschuwde Barbara Cuglietta, directrice van het Joods Museum, voor een opstoot van antisemitisme. Ook Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut, zei in februari nog tegen BRUZZ dat hij vreesde dat het aantal hakenkruizen in het openbaar "enkel maar zal toenemen".

Nationale coördinator ter bestrijding van antisemitisme

Om het antisemitisme in ons land te bestrijden diende senator Els Ampe (Open VLD) een voorstel van resolutie in om een nationale coördinator ter bestrijding van antisemitisme aan te stellen. "De jodenhaat neemt angstaanjagend snel toe. Een nationale coördinatie is meer dan ooit nodig. Online aangifte moet ook mogelijk worden om sneller in te grijpen," stelt Ampe.

Eerder heeft het Europees Parlement al gevraagd dat elke lidstaat zo’n coördinator zou aanduiden. Onder andere Duitsland, Zweden en Bulgarije hebben dat intussen al gedaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni