Vuilnisophaling verstoord door spontane staking bij Net Brussel

© Peter Dhondt-BRUZZ
| (archiefbeeld)

Een klein deel de arbeiders van Net Brussel is vandaag niet aan het werk. Het gaat om een spontane staking, waardoor de vuilnisophaling in verschillende gemeenten verstoord is. Dat meldt de woordvoerder van Net Brussel.

In Brussel-Stad, Laken, Neder-over-Heembeek, Ukkel, Vorst en Sint-Gillis is de vuilnisophaling vandaag verstoord. "Een klein deel van de arbeiders is aan het staken", zegt woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse. "Van de 700 arbeiders van de netheidsdienst, staakt een dertigtal. Van de 1150 vuilnisophalers is een honderdtal aan het staken."

Dat het maar om een klein deel van de arbeiders gaat, ziet de liberale vakbond VSOA anders. Het protest vindt plaats in drie werkposten van Net Brussel, twee in Neder-over-Heembeek en één in Elsene. Daar is volgens VSOA respectievelijk 70 procent, 60 procent en ongeveer 50 procent van het aanwezige personeel aan het staken.

"Er is hoe dan ook een impact op de vuilnisophaling", zegt Cornesse. Dinsdag werd de vuilnisophaling ook al verstoord, door de nationale protestactie van het ABVV. "Bij ons is het zo dat arbeiders van de netheidsdienst ook ophaalrondes kunnen doen. Na de nationale actie afgelopen dinsdag hebben wij hen gevraagd om een inhaalronde te doen. Een paar mannen hebben dat geweigerd, maar dat kan niet. Een bevel is een bevel."

Daar denkt de vakbond anders over na. Volgens het VSOA kan een inhaalronde alleen op vrijwillige basis gevraagd worden, maar werden arbeiders toch onder druk gezet. In de namiddag zou er overleg plaatsvinden tussen de vakbonden en de directie van Net Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?