Vuilnisophaling volgens vakbond nog ver van terug normaal

vuilniszakken_0.jpg

Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) heeft gereageerd op de aankondiging van Net Brussel op zaterdag dat de inzameling van gele en blauwe tassen vanaf deze maandag normaal zal worden hervat. "Het is onjuist om te zeggen dat de afvalinzameling in Brussel weer normaal wordt", klinkt het. Door de corona-crisis is de werking van Net Brussel de afgelopen weken enigszins verstoord. De gele en blauwe zakken werden daarom tegelijk met de witte opgehaald.

Net Brussel heeft al even te kampen met een enorm hoge ziekte-uitval sinds het begin van de crisis. Daarom werd de ophaling van de blauwe en gele zakken niet langer gescheiden gehouden van de witte zakken en vroeg Net Brussel om indien mogelijk de gele en blauwe zakken in huis te houden. Zaterdag kondigde de ophalingsdienst aan dat de ophaling terug zoals normaal zou verlopen.

"De inzameling van de gele en blauwe vuilniszakken wordt vanaf deze maandag uitgevoerd door vrijwilligers van de netheidsdienst. Ze zijn niet gewend om vuilnisophaling te doen", aldus het VSOA. "Bovendien zullen ze werken aan extreem lange en zware rondes. Wij vrezen dat dit zal leiden tot een toename van het aantal afwezigheden op het werk om medische redenen en een toename van het aantal arbeidsongevallen", aldus de vakbond.

Wel of niet recycleren?

Voor de vakbond zou het zinvoller zijn geweest om ofwel de gele en blauwe zakken tegelijk met de witte op te halen, zodat ze samen kunnen worden verbrand, ofwel een deel van het personeel dat groen afval ophaalt, waarvan momenteel zeer weinig wordt geproduceerd, te belasten met het ophalen van de gele en blauwe zakken. Omdat dit personeel gewend is aan de taken en de werking van de ophaling.

"Onze zorg bij het heropstarten van de inzameling van deze zakken was ten eerste om de vuilniszakken niet buiten te laten, en ten tweede om het mogelijk te houden om een deel van het afval te recycleren", aldus Carl Dufour, woordvoerder voor Net Brussel, op maandag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?