Vuilniszakken met radioactief afval opgehaald in Brussel

Updated: 16-07-2019 - 14:59

In Brussel zijn vorige week drie vuilniszakken met daarin radioactief afval opgehaald. Een van de vuilniszakken had een te hoog radioactiviteitsniveau, waardoor de noodprocedure moest worden opgestart. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt door Net Brussel bevestigd.

Op maandag 8 juli werden een eerste keer twee radioactieve vuilniszakken opgehaald. Deze zakken hadden een laag radioactiviteitsniveau van 6 millisievert en vormden geen gevaar. De alarmdrempel ligt op 20 mSv. De twee zakken werden verbrand.

Een derde radioactieve vuilniszak werd opgehaald op donderdag 11 juli. In tegenstelling tot de andere twee, werd hier een radioactiviteit van 26 mSv gemeten en dus werd de alarmdrempel overschreden. De noodprocedure werd op dat moment opgestart. De inhoud van de vrachtwagen werd geïsoleerd en de zak is voor een periode van ten minste één maand in quarantaine geplaatst.

De radioactieve zakken werden opgemerkt bij het binnenrijden van de afvalwagens in de verbrandingsoven van Net Brussel in Neder-over-Heembeek: "In de ingangspoort zit er een geigerteller ingewerkt die radioactieve straling meet," legt woordvoerder Etienne Cornesse uit aan BRUZZ. "Alle wagens moeten hierdoor passeren."

De bestuurder en de ophaler van dienst zijn niet besmet, maar uit voorzorg welden ze wel naar het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek gebracht. De aard van het radioactieve afval is niet gekend, al gaat het waarschijnlijk om medisch afval.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?