‘Vuurwapengeweld blijkbaar geen prioriteit voor Vervoort’

© Photonews
| De zes schietpartijen vonden plaats in een straal van een paar honderd meter van Zwarte Vijvers.

Na zes recente schietpartijen in Molenbeek, en met de grootschalige huiszoekingen in het kader van de strijd tegen drugs in verschillende Brusselse gemeenten nog vers in het geheugen, stelt Mathias Vanden Borre (N-VA) uit de oppositie zich de vraag of het Brussels Gewest niet meer moet en kan doen tegen vuurwapenbezit. “Brussel is nog altijd één van de meest veilige steden,” leidt minister-president Rudi Vervoort (PS) de aandacht af.

In Molenbeek vonden van eind september tot half december zes schietpartijen plaats. Dat gebeurde telkens in Oud-Molenbeek: de Bonneviestraat, Pastorijstraat, Merchtemsesteenweg, Menenstraat, Schoolstraat en de Paalstraat. Het parket onderzoekt of er een verband is tussen de verschillende incidenten.

In het gewestelijk veiligheidsplan is het hoofdstukje over de bestrijding van vuurwapenhandel zelfs verdwenen, herinnert Vanden Borre vrijdag in de plenaire vergadering van het Brussels Parlement. “Deze zaak moeten we met meer ernst behandelen.”

“De verdachten zijn aangehouden en door een onderzoeksrechter van hun vrijheid beroofd. Brussel heeft net als andere grootsteden heel veel uitdagingen, geweldplegingen horen daar helaas bij. In de Safe City Index van The Economist komt Brussel op het vlak van fysieke veiligheid nog altijd op de vijfde plaats," sust Vervoort.

Vanden Borre stelt dat Vervoort de zaken minimaliseert en hij verwijst naar het recente onderzoek in het kader van de Operatie Sky, waarbij Brussel als spil in een internationaal drugsnetwerk uit de bus kwam. “U rekent op federale diensten, maar ik roep u op om de middelen in te zetten die u zelf tot uw beschikking heeft,” vraagt Vanden Borre.

Wat de meest recente schietpartijen betreft moet nog onderzocht worden wat de oorzaak is. Maar Vanden Borre herinnert zich hoe vorig jaar in de zomer ook verschillende schietincidenten plaatsvonden. Destijds bleek dat het om drugshandel ging. “Zulke feiten gebeuren niet zomaar," voorspelt hij. "Als het een caféruzie of een familiedrama was, had het parket daarover al lang gecommuniceerd.”

De politiezone West heeft op haar beurt sinds donderdag een actieplan in werking gesteld. Dat bestaat uit een verhoogde aanwezigheid op het terrein met verschillende ploegen en ook een intensere samenwerking met gemeentediensten. Ook burgers wordt opgeroepen de politie te bellen als ze iets verdacht hebben gezien. "We nemen dit uitermate ernstig," zegt hooofdinspecteur Martijn Baes van de politiezone West.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?