Vzw Straatverplegers haalt daklozen van hun 'Matras Malsjäns'

Bedelaar bedelen bedelarij armoede dakloos daklozen straatbewoners winkelen shoppen Bedelaar bedelen bedelarij armoede dakloos daklozen straatbewoners winkelen shoppen
© PhotoNews
© PhotoNews

De vzw Straatverplegers heeft de vurige wens om zoveel mogelijk daklozen in Brussel van de 'Matras Malsjäns' te halen. Dat stuk karton waar vele Brusselse daklozen op slapen, is het symbool van de nieuwe sensibilisatiecampagne van de vzw. "Reële en duurzame oplossingen dringen zich op."

De Straatverplegers konden in de afgelopen tien jaar meer dan 120 daklozen herhuisvesten en uitzicht bieden op een betere toekomst. Maar tegelijkertijd neemt het aantal daklozen niet af. Voor de Straatverplegers is het tijd dat dakloosheid niet langer als een normaal fenomeen beschouwd wordt en er een ommekeer komt in het beleid.

"Eerst en vooral is er nood aan een betere preventie. Dat kan door de mazen in het sociale en medische vangnet te dichten zodat mensen niet langer op straat hoeven terecht te komen door tegenslagen van economische of familiale aard of door lichamelijke of gezondheidsproblemen", aldus de vzw, die met 'Matras Malsjäns' de aftrap geeft voor haar nieuwe wintercampagne.

Betaalbaar wonen

Straatverplegers pleiten er ook voor om extra middelen vrij te maken zodat de meest kwetsbaren ook betaalbaar kunnen wonen. "En ten slotte is het nodig de individuele begeleiding van wie vandaag op straat leef op alle vlakken te versterken", klinkt het bij de vzw.

De hulporganisatie wordt al gesteund door de overheid, maar door de groeiende behoeften in de straat merken ze dat de subsidies slechts 45 procent van hun budget dekken. 'Matras Malsjäns' is daarom ook een oproep tot giften voor vzw Straatverplegers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?