| Afgelopen weekend stemden meer dan 500 toeschouwers in de Senaat over vijf beleidsaanbevelingen voor de verwerking van het Belgische koloniale verleden.

'Waarheidscommissie stemt over dekoloniseringsmaatregelen'

VT
© BRUZZ
10/12/2018

Afgelopen weekend boog het artistieke project De Waarheidscommissie zich over de tentoonstelling van mensen uit Belgisch-Congo op de wereldtentoonstellingen van 1897 en 1958 in Brussel. De 'commissie' formuleerde ook beleidsadviezen gericht aan de overheden van ons land, vier van de vijf werden goedgekeurd door het publiek.

Onder leiding van theatermaker Chokri Ben Chikha onderzocht een waarheidscommissie, geïnspireerd op de commissies in Zuid-Afrika na de apartheid, de gevolgen van de ‘mensentuinen’ op de Brusselse wereldexpo’s uit het verleden. De 'commissie' formuleerde vijf beleidsaanbevelingen om dat specifieke hoofdstuk uit onze koloniale geschiedenis te verwerken.

Ze stellen voor om een achterstallig loon aan de nakomelingen van de tentoongestelde Congolezen tijdens de wereldexpo’s van 1897 en 1958 te betalen. Daarnaast wil de waarheidscommissie de 'mensentuin' laten erkennen als immaterieel erfgoed zodat het kan opgenomen worden in de leerplannen basis en secundair onderwijs.

Jef Geeraerts

Ook de restitutie van de gestolen Afrikaanse kunst uit het AfricaMuseum, een snelle rechtsprocedure voor Afrikaanse artiesten, zodat zij binnen de vijf dagen een werkvisum kunnen krijgen. De vier adviezen werden met een ruime meerderheid goedgekeurd in de Senaat. Dat er geen eerherstel mag komen voor kunstenaars als Jef Geeraerts werd niet aangenomen.

De Waarheidscommissie is een artistiek onderzoek naar de waarheid over de mensentuinen uit het verleden. De commissie, opgericht door performancegroep Action Zoo Humain, werd eerder al georganiseerd in Gent (2013), Kaapstad (2014), Antwerpen (2016) en Mechelen (2017).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Podium , De Waarheidscommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni