Bal National (archiefbeeld).

Wat te doen op Bal National en de nationale feestdag?

MW
© BRUZZ
17/07/2022
Updated: 18/07/2022 12.07u

Op 21 juli vieren we officieel de eedaflegging van Leopold I, de eerste Koning der Belgen. Dat is donderdag niet anders tijdens het nationaal defilé op het Paleizenplein, daags na het Bal National op het Vossenplein. Wat staat er verder op het programma? Een overzicht.

Live bij BRUZZ | Volg Bal National op het Vossenplein live bij BRUZZ.

Woensdag vanaf 20 uur.

Maak gerust een meervoud van ‘nationale feestdag’, want al aan de vooravond van de herdenking van Leopolds eedaflegging, genieten zo’n 15.000 mensen van tal van gratis concerten tijdens het Bal National op het Vossenplein.

Daar is feest vieren ‘zonder chichi of tralala’ het devies. De kleinste ketjes kunnen eerst hun dansbenen loszwieren vanaf 19 uur op ‘Let’s Dance Ketjes’. Daarna volgen nog tal van optredens, met ondermeer om 22 uur de Lange Jojo Special, ter ere van de vorig jaar overleden Brusselse zanger.

Ook oud-burgemeester Freddy Thielemans wordt herdacht, net als Toots Thielemans die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden. Cinematek brengt eveneens een hommage aan een recent overleden Brusselse legende: Op 21 juli kan je er gaan kijken naar twee langspeelfilms waarin Arno te zien is.

defile.jpg

Het militeir defilé in de Koningsstraat (archiefbeeld).

Terug op de agenda is Resto National op 21 juli. In het hart van de Marollen, op het Vossenplein, is het smullen geblazen van mosselen friet of stoemp met worst, de ‘plat favori’ van Toots. En dit alles onder begeleiding van accordeons, een fanfare en majorettes. Met volksorkest Rita & Les Martins danst u vervolgens de calorieën weg, om tot slot mee te zingen met ‘Bruxelles Zingt’ en de Brusselse Moestasjes.

De nationale feestdag wordt verder traditioneel gevierd met een nationaal defilé op het Paleizenplein vanaf 16 uur.

Nieuw dit jaar is de Nationale Apero. Cafés, bars en restaurants worden uitgenodigd om te laten weten dat er ook bij hen gefeest zal worden. Zij kunnen het concert op hun schermen uitzenden.

Feest tussen Warandepark en Poelaertplein

Tussen het Warandepark en het Poelaertplein vinden daarnaast een hele dag lang gratis activiteiten plaats, van 10 uur tot 20.30 uur.

In de Wetstraat stelt het Federaal Parlement z’n deuren open voor het publiek tussen 11 uur en 19 uur. Er zijn de Kiosk Concerten in het Warandepark, dat ook de place to be is voor de Belgian Sports Day, waar Brusselse sportclubs workshops organiseren om nieuwe leden aan te trekken en burgers bewust te maken van de voordelen en waarden van sport.

Defensie stelt dan weer een deel van z’n materieel tentoon op het Koningsplein. En op en rondom de Kunstberg is er veel aandacht voor Toots Thielemans, rond wie een tentoonstelling loopt in de Koninklijke Bibliotheek van België, met als toemaatje een belevingsexpo in het Muziekinstrumentenmuseum. Op het Poelaertplein kan je, na omzwervingen langs tal van activiteiten langsheen de Regentschapsstraat en de Grote Zavel, een bezoek brengen aan het politiedorp.

Concert en vuurwerk in het Jubelpark

De dag afsluiten kan je muzikaal in het Jubelpark, waar om 21 uur een gratis concert is. Onder andere Adamo en Niels Destadsbader treden er op in de concertzone ter hoogte van de Nerviërslaan, waarna de organisatoren de dag besluiten met een knal: vanaf 23 uur steken zij vuurwerk af vanop de esplanade van het Jubelpark.

Aangepaste dienstregeling MIVB

Door de feestelijkheden van de Nationale Feestdag past de MIVB haar dienstregeling aan. Metrostation Park wordt gesloten tijdens het militaire défilé, het station Maalbeek wordt gesloten tijdens het vuurwerk. Trams 92 en 93 zijn de hele dag onderbroken tussen Louiza en Kruidtuin, tram 81 wordt na 19 uur beperkt tot Merode (Keltenlaan).

Verschillende buslijnen worden omgeleid. Na het vuurwerk versterkt de openbare vervoersmaatschappij haar aanbod tot 1 uur ’s morgens.

Politie Brussel Hoofdstad-Elsene neemt in het kader van de festiviteiten op 21 juli ook enkele maatregelen om het verkeer in goede banen te leiden. Zo worden de straten rond de St-Michiels en St-Goedelekathedraal afgesloten tussen 8.30 uur en 12 uur.

De Koningsstraat sluit tussen de Wetstraat en het Koningsplein (inclusief), de Hertogstraat tussen de Lambermontstraat en de Troonplein en dit van 10.30 uur tot 17 uur. Tussen 12 uur en 17 uur sluiten de Wetstraat tussen de binnenring en de Koningsstraat en de rest van de Hertogstraat.

whatsapp_image_2022-07-17_at_5.58.23_pm.jpeg

Vrijdag werd er al gewerkt aan de voorbereidingen op de nationale feestdag, hier op de centrale lanen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni