Weg vrij voor 1.400 woningen in Ketelwijk

LV
© brusselnieuws.be
08/07/2013
De bijna 1.400 woningen die gepland zijn aan metrostation Erasmus in Anderlecht komen weer een stap dichterbij. Twee verkavelingsvergunningen kregen pas een positief advies. De nieuwe wijk komt langs de Ketelstraat, een onderdeel van de Groene Wandeling, maar die zou wel haar landelijk karakter behouden.

De overlegcommissie heeft een voorwaardelijk positief advies uitgesproken voor de zogenaamde Erasmus- en Ketelwijk. Het advies volgt op een nieuwe aanvraag voor twee verkavelingsvergunningen ingediend eind april.

Een eerste vergunningsaanvraag betreft een voorstadswijk met 72 eengezinswoningen in doodlopende straten. Deze Ketelwijk zou tussen de Ketelstraat en het sportcentrum langs de Lenniksebaan komen. De tweede aanvraag omvat een compleet nieuwe stadswijk met 1.300 woningen tussen de Ketelstraat en de Henri Simonetlaan. Het gaat onder meer (210 eenheden) om sociale woningen op een terrein van de Anderlechtse Haard, alsook een rusthuis en studentenwoningen. Daarnaast moeten er ook winkels en voorzieningen komen.

Na een effectenstudie zijn enkele wijzigingen aangebracht in vergelijking met eerdere versies van het plan. "We wilden erover waken dat de overgang tussen de nieuwe wijk en het landelijk gebied niet te bruusk wordt", zegt schepen van Stedenbouw Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) aan brusselnieuws.be. "De dichtheid is beperkt tot honderd woningen per hectare. Dat is de norm die ook gehanteerd wordt in het gewestelijk huisvestingsplan. Daarnaast is de afstand tussen de huizen en de spoorweg vergroot."

Dwars tussen de twee geplande wijken ligt de Ketelstraat, een onderdeel van de Groene Wandeling ingericht door Leefmilieu Brussel. De promotor belooft om het landelijke karakter van die weg te behouden, onder meer door aan beide kanten minstens 10 meter ruimte te laten tussen de weg en de bebouwing. De Ketelstraat zou ook weinig extra verkeer moeten slikken omdat de toekomstige woningen vanaf die weg niet met de auto bereikbaar zullen zijn.

De plannen voor een nieuwe woonwijk aan Erasmus gaan al mee sinds 2006. Aanvankelijk was sprake van bijna 2.000 woningen. Het plan zorgde voor spanningen tussen gemeenten en Gewest en zorgde voor heel wat onrust in de buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni