Werken aan verstelbare brug Heyvaertwijk beginnen in maart

In de Heyvaertwijk komt een nieuwe brug voor voetgangers en fietsers over het kanaal. De verstelbare brug vervangt een vaste brug met trappen. De werken beginnen in maart 2017.

De brug verbindt de Mariemontkaai met de Nijverheidskaai ter hoogte van de Gosseliesstraat en de Prinsesstraat, die uitgeeft op het Hertogin van Brabantplein.

De bestaande brug dateert uit 1944, is enkel toegankelijk voor voetgangers en heeft niet de momenteel gewenste hoogte van 7 meter voor schepen.

Om de mankementen te verhelpen bouwt Brussel Mobiliteit een nieuwe brug met verstelbare hoogte. Dat is goed nieuws voor grotere schepen, maar ook voor fietsers en mensen met een rolstoel of kinderwagen. In lage stand ligt de brug immers gelijk met het niveau van de straat. Telkens als er een schip moet passeren, stuwt een mechanisme de brug tot de gewenste hoogte. Ondertussen blijft ze met een systeem van uitschuifbare trappen toegankelijk voor voetgangers.

Hoewel de vergunning al enkele jaren rond is, liet de werf op zich wachten. “De uitvoeringsstudies op vlak van elektromechanica, hydromechanica enzovoort hebben iets langer geduurd dan verwacht,” zegt de woordvoerster van minister Pascal Smet (SP.A). “De werken aan de brug starten in maart en zullen negen maanden duren.” De werf zou geen noemenswaardige hinder mogen veroorzaken.

De Gosseliesbrug is de eerste van een reeks beloofde kanaalbruggen die concrete vorm krijgt. De dossiers slepen vaak al lang aan. Eerder dit jaar kreeg de Picardbrug een vergunning. De bouw daarvan kan beginnen als de laatste bouwbedrijven aan het Becodok verhuisd zijn naar het nieuwe materialendorp dat momenteel in aanbouw is naast het Vergotedok.

Daarnaast moeten er ook nieuwe bruggen komen ter hoogte van metrostation Graaf van Vlaanderen en de Ninoofsepoort. Bij het federale Brusselfonds Beliris hopen ze dat de vergunning daarvoor in het voorjaar kan worden ingediend. De werken zouden dan moeten starten in de loop van 2018.

© Peter Dhondt - BRUZZ
© Mobiel Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?