| Een verlaten Brouckèreplein

Werkgroep 'Brussel in vakantie' voor herinrichting openbare ruimten

© BRUZZ
04/06/2020

De Brusselse regering heeft donderdag een intra-gewestelijke werkgroep "Brussel in vakantie" opgericht om de verschillende initiatieven voor het aanpassen en herinrichten van de openbare ruimte tijdens de versoepeling van de lockdown te coördineren en te ondersteunen.

Door de geleidelijke opheffing van de coronamaatregelen is het noodzakelijk om de openbare ruimte beter te verdelen en een aanzienlijk deel ervan voor te behouden voor de actieve weggebruikers, zodat de veiligheid en voldoende fysieke afstand gegarandeerd kunnen worden. Met de zomervakantie in het verschiet heeft de Brusselse regering beslist om ondersteuning te bieden voor de kleinschalige ontspanningsinitiatieven verspreid over alle wijken. Daarbij worden geschikte openbare ruimten tijdelijk gebruikt om alle Brusselaars een ruimer aanbod van ontspanning, cultuur, evenementen, handel, horeca en sport te geven.

'Brussel in vakantie'

Het gewest gaat een inventaris opmaken van openbare ruimte die gebruikt kan worden door potentiële organisatoren. Visit.brussels coördineert de communicatie over de culturele en toeristische evenementen en activiteiten die tijdens de zomer in het gewest worden georganiseerd.

De werkgroep "Brussel in vakantie" moet de tijdelijke transformatie van de openbare ruimte in goede banen leiden. De werkgroep staat onder leiding van het kabinet van minister-president Rudi Vervoort en bestaat naast de bevoegde kabinetten en besturen ook uit de betrokken gemeenten.

"De Brusselse openbare ruimte biedt tal van mogelijkheden en heel wat plaats. De huidige situatie noopt er ons meer dan ooit toe om die te benutten. De intra-gewestelijke werkgroep moet het mogelijk maken om alle ontspanningsinitiatieven op het gewestelijke grondgebied beter te coördineren, zodat de Brusselaars en onze bezoekers kunnen genieten van een open, dynamische en gastvrije stad in een zomerse vakantiesfeer," licht minister-president Rudi Vervoort toe.

Terrassen en extra groen

Omdat heel wat Brusselaars dit jaar, meer nog dan anders, niet op vakantie kunnen gaan "zullen we, in samenwerking met onze collega's in de regering en met de gemeenten, een deel van onze openbare ruimte teruggeven aan de Brusselaars in de vorm van terrassen, extra groen, ontmoetingszones en speelstraten. Zo kunnen de Brusselaars en de bezoekers van Brussel deze zomer al proeven van de autoluwe wijken die wij in de komende jaren met Good Move verder gaan inplanten over heel Brussel," voegt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt daaraan toe.

"De coronacrisis deed veel Brusselaars stilstaan bij het belang van publieke ruimte", zegt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet. "We beseffen nu collectief dat de publieke ruimte in de stad niet louter een functioneel doel heeft, bijvoorbeeld om ons te verplaatsen. De stad is er evengoed om te ontspannen, om elkaar te ontmoeten, om te spelen en te sporten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , openbare ruimte coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni