Site Josaphat, niet te verwarren met het gelijknamige park, is een grond in ontwikkeling en zou opengesteld kunnen worden.

Groen wil openbare ruimtes openstellen voor kwetsbare families

© Belga
29/04/2020

De politieke partij Groen is bezorgd dat kwetsbare families bang zijn om nog buiten te komen tijdens de coronacrisis. De Brusselse fractie stelt daarom voor om openbare ruimtes in de hoofdstad open te stellen voor deze gezinnen. Eerder opperde jeugdwerking D'Broej al iets gelijkaardigs.

De initiële oproep om groene ruimte, publiek of privé, open te stellen voor kwetsbare gezinnen werd afgelopen weekend gelanceerd door Inge Loodsteen van D'Broej vzw (De Brusselse Organisatie voor de Emancipatie van Jongeren). Deze families moeten opnieuw durven en leren buitenkomen, klonk het.

Gronden in ontwikkeling

Groen schaart zich achter de oproep en speelde het idee meteen door in de VGC. "De oplossing voor dit probleem ligt voor het grijpen. Er is heel wat ruimte ter beschikking in Brussel. Denk maar aan leegstaande panden, binnentuinen of gronden die nog moeten worden ontwikkeld", zegt Brussels parlementslid Lotte Stoops (Groen).

De Brusselse groenen zien zo'n openstelling idealiter gebeuren in samenwerking met hulporganisaties als D'Broej en andere lokale initiatieven die de kwetsbare mensen via hun netwerk kunnen bereiken.

Buiten onder voorwaarden

Bevoegd VGC-collegelid en Brussels staatssecretaris Smet (one.brussels) reageert positief en wil de buitenruimte maximaal openstellen. Er worden al gelijkaardige initiatieven genomen in Brusselse gemeenschapscentra.

"In Neder-Over-Heembeek, Schaarbeek, Laken en Etterbeek stelden zij hun buitenruimte al open onder voorwaarden. Mensen moeten reserveren, er wordt ontsmet en ze mogen enkel in beperkte getallen aanwezig zijn. Het richt zich onder meer specifiek op die mensen die geen tuin hebben", vertelt Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Groen Brussel , jeugdwerking D'Broej , openbare ruimte coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni