Elf Brusselse groene ruimtes blijven gesloten door corona

© Saskia Vanderstichele
| Het Dauwpark is een van de parken die gesloten blijven (archiefbeeld)

Elf Brusselse groene ruimtes blijven dicht tijdens de coronacrisis, omdat de druk van gebruikers op die parken te groot is. Dat zei minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) woensdag in de commissie Leefmilieu. Ze gaan 'zo snel mogelijk' weer open.

“Enerzijds gaat het om parken of groene ruimtes met smalle wegen, waar de ‘social distancing’ niet altijd kon gegarandeerd worden”, legt Romuald Arbe van Leefmilieu Brussel uit. “Anderzijds zijn er ook onder de parkwachters veel zieken. We moesten de beschikbare wachters verdelen over de bestaande parken, en daarbij ook binnen het gewest een spreiding van groene ruimtes verzekeren."

Eerder al werd de Groene Wandeling op een oude spoorwegbedding in Oudergem en de twee Woluwes opgedeeld in compartimenten, tot onvrede van de omwonenden.

De gesloten groene ruimtes zijn het Dauwpark, het populierenbos Nestor Martin, de Tuin van het Chinese Paviljoen in Laken, het smalle Zennepark, het Ursulinenplein, de 21 juli-square, de Kleine Zavelsquare, het Frickplein, het Liedekerkepark, het park van Abbé Froidure, het Tournay-Solvaypark en het Speelplein Fontainas, in tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden een groene ruimte, niet enkel een speeltuin, in het hart van de stad.

Minister Maron zelf noemde de druk van de gebruikers op deze parken "te hoog".

Website Brussels Gardens

De groene ruimtes die momenteel gesloten zijn, zullen volgens minister Maron “zo snel mogelijk” heropenen, in functie van de geldende coronamaatregelen, en de configuratie van het park in kwestie.

Wie wil bekijken welke stukjes groen zich in zijn buurt bevinden, kan dat trouwens op de website ‘Brussels Gardens’ van Leefmilieu Brussel. Daar vind je ook terug welke parken precies gesloten zijn. De website werd tussen 18 maart en 20 april 6.545 keer bezocht, voornamelijk tijdens de eerste week van de paasvakantie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?