Wetenschappers organiseren marathon in strijd tegen executie Djalali

© VUB
| Studenten betoogden onlangs nog tegen de nakende executie van Djalali aan de ambassade van Iran in Elsene, door er 'Free Ahmadreza' te spellen met bloem (archiefbeeld)

Komende woensdag houden honderd wetenschappers, onderzoekers en academici uit 20 landen een wereldwijde online wetenschapsmarathon om het lot van de Zweeds-Iraanse professor en spoedarts Ahmadreza Djalali aan te vechten. 24 uur lang stellen ze belangrijke onderzoeksdoorbraken en -uitdagingen voor en speechen ook verschillende collega’s en vrienden van Djalali. Ook VUB-professoren nemen deel aan de actie.

VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali zit intussen 4,5 jaar in de cel in Iran. Hij kreeg er de doodstraf voor spionage, ook al is daar geen bewijs van geleverd. Zijn executie werd vorige week op het nippertje uitgesteld, maar kan elk moment opnieuw worden ingepland.

Onder andere rector Caroline Pauwels, Prof Dr Marc Noppen (CEO UZ Brussel), en Djalali's collega’s zoals kinderarts Gerlant van Berlaer, nemen daarom deel aan de wetenschapsmarathon.

De marathon is een initiatief van de Italiaanse Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro, die samen met de VUB de ma-na-ma in rampengeneeskunde organiseert waar Djalali aan verbonden was.

Ahmadreza Djalali, de terdoodveroordeelde Iraanse VUB-gastprofessor
© Belgaimage
| De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali, voor zijn opsluiting (archiefbeeld)

101 sprekers

De universiteit strikte voor deze solidariteitsactie in totaal 101 sprekers gespecialiseerd in geneeskunde, natuur-, ingenieurs-, landbouw-, mens- en sociale wetenschappen uit Italië, Argentinië, Australië, België, Canada, Colombia, Ethiopië, Frankrijk, Japan, India, Ierland, Israël, Nederland, Portugal, Spanje, Sri Lanka, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De 24-uurs wetenschapsmarathon start woensdag om 15 uur Belgische tijd en is volledig te volgen via livestream.

“Met de VUB blijven we alles op alles zetten om Ahmadreza vrij te krijgen", zegt VUB-rector Caroline Pauwels. "Het is absoluut hartverwarmend om te zien dat ook andere instellingen van over de hele wereld hun krachtige schouders onder deze strijd zetten. We willen van deze gelegenheid gebruikmaken om nogmaals een oproep doen aan politici in binnen- en buitenland om bij Iran aan te dringen op Djalali’s vrijlating.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?