Weyts wil 'bibberbonus' voor chauffeurs De Lijn afschaffen

© brusselnieuws.be
26/11/2015

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de zogenaamde 'bibberbonus', die angstige chauffeurs van De Lijn zouden krijgen om naar Brussel te rijden, afschaffen. “Die bonus is een heel slecht signaal”, klonk het woensdag. De finale beslissing over de premie blijft echter in handen van De Lijn zelf. Daarom steken de directie van De Lijn en de vakbonden donderdagnamiddag de koppen bij elkaar over de bonus.

De Lijn wilde chauffeurs die ondanks de terreurdreiging toch naar Brussel rijden 50 euro per dag geven, maar daar kwam heel wat kritiek op.

Ook minister Weyts veroordeelde de maatregel. “Als wij kinderen op de bus naar school sturen, maar ondertussen een gevarenpremie uitreiken voor degene die met de bus rijdt, dan is dat een slecht signaal”, klonk het op VTM.

Over de premie bestaat sinds gisteren een ondertekende afspraak tussen De Lijn en de vakbonden. "Het is dus nodig dat de vakbonden en De Lijn opnieuw aan tafel gaan zitten. Maar ik heb ook begrepen dat sommige vakbonden zeggen dat zij de premie niet hebben gevraagd", aldus Weyts.

Is er dan geen risico dat chauffeurs zullen weigeren naar Brussel te rijden zolang het dreigingsniveau op 4 staat? "Je kunt chauffeurs niet verplichten om te rijden, maar ik roep de chauffeurs van De Lijn op dat toch te doen", besloot de mobiliteitsminister.

De directeur-generaal van De Lijn, de personeelsdirecteur en de directeur van De LijnVlaams-Brabant praten met de nationale secretarissen van de vakbonden ACV, ACOD en ACLVB.

De vakbonden wijzen erop dat het om een ondertekend akkoord gaat. De vervoermaatschappij hoopt op een constructief gesprek dat tot een akkoord leidt. Zowel De Lijn als de vakbonden wachten het gesprek af.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni