Ook zanger Will Tura ontving een onderscheidingsteken en een oorkonde tijdens een officiële plechtigheid in het Errerahuis.

De Vlaamse regering heeft maandag, op de Vlaamse feestdag, een ereteken uitgereikt aan zanger Will Tura. Naast de in West-Vlaanderen geboren, maar in Brussel groot geworden Tura werden ook Michèle George, kankeronderzoeker Peter Carmeliet en topchef Seppe Nobels gelauwerd. De laureaten ontvingen een onderscheidingsteken en een oorkonde tijdens een officiële plechtigheid in het Errerahuis.

Het is intussen de achtste keer dat Vlaanderen eretekens uitreikt. Het Vlaamse ereteken is een eervolle onderscheiding voor personen die bijzonder verdienstelijk geweest zijn en door hun individuele uitzonderlijke talenten hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen.

Vier eretekens

In een toespraak omschreef Vlaams minister-president Jan Jambon Will Tura als "de grootste held van het Vlaamse lied". De 82-jarige zanger, geboren als Arthur Blanckaert, begon zijn carrière in 1957 en rijgde sindsdien de Vlaamse klassiekers aan elkaar, denk aan 'Eenzaam zonder jou', 'Arme Joe' en 'Mooi 't leven is mooi'. "Will Tura, officieel ben je er een tijdje geleden mee gestopt, maar je zal voor altijd, echt voor altijd voortleven in de hoofden van miljoenen Vlamingen voor wie je een absoluut icoon bent geworden", aldus Jambon.

Ruiter Michèle George is volgens Jambon het levende bewijs dat je "nooit mag opgeven". George kreeg in 2008 een zwaar paardrijongeval waarna ze verlammingsverschijnselen kreeg aan haar linkerbeen. George zette door en reeg nadien op opeenvolgende Paralympische Spelen en wedstrijden de medailles en titels aan elkaar. Ook op de meest recente Paralympics in Tokio haalde ze twee keer goud.

Een derde ereteken is voor de doctor in de geneeskunde Peter Carmeliet (KU Leuven). Volgens Jambon is Carmeliet "iemand die een grote hand heeft in de internationale glansrol die Vlaanderen speelt op vlak van geneeskunde, meer bepaald kankerbestrijding". "Hij levert baanbrekend werk in de zogenaamde angiogenese, het onderzoek van de groei en de functie van bloedvaten. Zijn onderzoek leverde een middel op dat kankertumoren zuurstof en voedsel ontneemt door in te werken op de betrokken bloedvaten", aldus Jambon.

Na Peter Goossens krijgt nu ook een andere Vlaamse topkok een ereteken: Seppe Nobels. Seppe Nobels was onder meer de chef van het bekende restaurant 'Graanmarkt 13' in Antwerpen die in 2015 door Gault&Milau werd uitgeroepen tot beste groentenrestaurant van Vlaanderen en begin 2021 kreeg hij een groene Michelinster. Nobels is bekend van verschillende televisieprogramma's en richtte in 2021 restaurant Instroom op in de Antwerpse havens, een restaurant waarin hij samenwerkt met anderstalige nieuwkomers.

Vlaamse feestdag in Brussel

11 juli staat in Brussel gelijk aan 'Vlaanderen feest, Brussel Danst'. BRUZZ was er bij met een live-uitzending vanuit het centrum van de stad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni