Winterplan Rode Kruis van start op 1 november

© BRUZZ
| De vorige locatie van dagopvang Le Chauffoir.

Het Franstalige Rode Kruis opent op 1 november de deuren van opvangcentra voor daklozen en kwetsbaren. Dat maakt deel uit van hun winterplan, dat tot en met 31 maart duurt. De liefdadigheidsorganisatie gaat ook soep uitdelen en biedt tweedelijnsnachtopvang als de centra van Samusocial, die pas half november openen, vol zouden zitten.

Het Rode Kruis wijst erop dat een op de vier gezinnen in België in armoede leeft en dat er 17.000 daklozen zijn, waarvan 4.000 in Brussel. Om die reden start het Franstalige Rode Kruis vanaf 1 november haar Winterplan. Aan 250 mensen biedt de organisatie dagopvang in Brussel, en daarnaast verzorgt het Rode Kruis nog eens de nachtopvang voor 220 mensen.

Eerder berichtte BRUZZ dat het Rode Kruis op zoek moest naar een nieuwe locatie voor Le Chauffoir in Schaarbeek. Die is nu gevonden. De dagopvang zal zijn intrede nemen in de Gustave Latinislaan 50 en heeft een capaciteit van 200 personen. Het Franstalige Rode Kruis zal de ruimte samen met het OCMW uitbaten, en er ook maaltijden aanbieden. In het weekend blijft de opvang gesloten.

Ook in Etterbeek komt een dagopvang op de Generaal Tombeurstraat 53 met een capaciteit van 12 personen, net als in Elsene, waar tijdens de koudste maanden een dagcentrum komt voor 30 mensen op de Damstraat 10. In Sint-Pieters-Woluwe tenslotte komt tussen 1 december en eind januari een soepbar op de François Gaystraat 74.

Sinds 2017 beheert het Rode Kruis ook het nood-nachtopvangcentrum in de buurt van het metrostation van Maalbeek, met een capaciteit van ongeveer 220 personen. Daar krijgen daklozen een bed, 's morgens een ontbijt, 's avonds een warme maaltijd en andere diensten zoals medische opvolging. Nieuw dit jaar zijn ook de EHBO-opleidingen, die het Rode Kruis zal geven op maat van daklozen.

De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial opent hun opvangcentra pas vanaf half november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?