Winterpret van start: noorderlicht en Finse tango

Updated: 01-12-2018 - 17:14

Vanaf zaterdag kun je weer ruim een maand lang terecht op de Brusselse kerstmarkt. Vanaf dan krijgt het stadscentrum in vijf weken tijd zo’n 2,5 miljoen bezoekers over de vloer. Voor wie graag voorbereid een bezoekje brengt, maakte BRUZZ dit overzicht.

Dit jaar komt Winterpret met een aantal nieuwigheden op de proppen. Volgens Marina Bresciani van Brussels Major Events is ‘The Dome’ daarvan de meest opvallende.

“Dat is een koepel die we in de voetgangerszone plaatsen,” zegt Bresciani aan BRUZZ. “Binnenin kunnen bezoekers genieten van allerlei performances en audiovisuele voorstellingen.”

De koepel heeft een diameter van 14 meter en is zo’n 8 meter hoog. Ongeveer 120 mensen kunnen er op hetzelfde moment plaatsnemen in fatbags. Elke voorstelling duurt zo'n 40 minuten.

Finse tango

“Dit jaar is Finland eregast,” zegt Bresciani. “Daardoor focust het kerstdorp in de omgeving aan de Beurs op allerlei Finse activiteiten, zoals de Finse tango.” Helsinki is de Europese en volgens sommigen zelfs de wereldwijde tangohoofdstad, ook al werd de dans aan de andere kant van de wereld uitgevonden.

Ook het lichtspektakel op de binnenplaats van het stadhuis zal dit jaar in het teken van Finland staan. “Het licht dat op de doeken geprojecteerd wordt, zal een imitatie van het noorderlicht zijn,” aldus Bresciani. Het lichtspektakel zal elke dag van 17 uur tot 22 uur te bewonderen zijn. (lees verder onder de video)

Sint-Katelijnekerk

Ook de Sint-Katelijnekerk ontsnapt dit jaar niet aan Winterpret. De gevel van de kerk zal onderworpen worden aan een staaltje ‘videomapping’, waarbij de werken van de Brusselse kunstenaar Oli-B geprojecteerd zullen worden.

De beelden zullen er elke woensdag van vijf tot halfelf en met een interval van 30 minuten geprojecteerd worden.

De gevel van de Viage in de Anspachlaan ontsnapt evenmin aan enkele videoprojecties. Die zullen telkens van donderdag tot zondag doorgaan, van halfzes ’s avonds tot tien uur ’s avonds.

Parking voor buurtbewoners

Voor wie van de markt houdt maar niet meteen staat te springen om overspoeld te worden door massa's toeristen, heeft Bresciani ook enkele tips.

“Maandagen en dinsdagen zijn de minder drukke dagen. Voor wie graag eens rustig voorbij de standjes loopt, zijn dat de beste momenten. Vanaf woensdagnamiddag stijgt de drukte sterk.”

Ook de schoolvakanties zijn berucht om hun drukte. “Tenzij het regent”, zegt Bresciani. “Bij slecht weer merken we een sterke daling van het aantal bezoekers.”

Om de overlast voor de bewoners dit jaar enigszins te beperken, werd hun gratis parkeerplaatsen aangeboden bij Interparking. “Buurtbewoners kregen een uitnodiging om zich hiervoor in te schrijven. Tot hiertoe reageerden nog niet erg veel mensen, maar dat komt nog wel,” aldus Bresciani.

Dit jaar gaat de kerstmarkt door van 30 november tot 6 januari. Meer informatie vind je terug op hun website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?