vastgoed immo te koop huizenprijzen te huur appartement woningprijs verkocht
© PhotoNews

Woningfonds verhoogt rentevoeten van leningen naar 3 tot 4,5 procent

SD
© BRUZZ
12/09/2022

Vanaf vandaag zijn de rentevoeten van de hypothecaire leningen van het Woningfonds verhoogd naar 3 tot 4,5 procent. Een opmerkelijke beslissing van het fonds dat hypothecaire leningen voorziet aan Brusselse huishoudens met een bescheiden inkomen. ‘Het is een economisch noodzakelijke beslissing,' klinkt het.

Het Fonds biedt hypothecaire leningen aan jonge koppels, eenoudergezinnen, gezinnen met een laag inkomen, ontvangers van sociale bijstandsuitkeringen en nieuwkomers, die vaak uitgesloten zijn van het klassieke bankkrediet. Maar ook gezinnen met een gemiddeld inkomen die moeilijkheden ondervinden om een krediet bij een bank af te sluiten, kunnen een beroep doen op de kredieten van het Fonds. De rentevoeten van het Woningfonds lagen voor de verhoging nog tussen 1,70 procent en 2,50 procent en stijgen dus aanzienlijk.

Dat komt volgens de gesubsidieerde coöperatieve vennootschap vanwege de moeilijke economie. “Gelet op de economische conjunctuur heeft het Fonds, met instemming van de regering, deze beslissing moeten nemen zodat het zijn sociale acties voor de Brusselse gezinnen kan voorzetten,” klinkt het in een persbericht. “De verhoging van de rentevoeten is een economisch noodzakelijke beslissing om het Fonds in staat te stellen zijn activiteit van kredietverstrekker voort te zetten.”

Het fonds verzekert dat "zijn sociale opdracht, namelijk de toegang tot eigendom bevorderen voor Brusselse gezinnen met een bescheiden inkomen centraal blijft staan in de prioriteiten van het Woningfonds".

Volgens het Woningfonds zijn de nieuwe rentevoeten nog steeds lager dan die van de banken

Nochtans zien we aanvankelijk een ander beeld op de rentebarometer van Immotheker Finotheker, die 1.500 kredietformules bij 16 banken vergelijkt. Volgens die rentebarometer bedraagt de gemiddelde rentevoet vandaag 2,58 procent.

Toch gaat die vergelijking op, legt communicatiemanager Hélène Tenreira Martins uit. De looptijd van het leningen bij het Fonds bedraagt namelijk gemiddeld 27,5 jaar, ongeveer de helft van de kredieten van het Woningfonds worden immers toegekend voor de maximumtermijn van 30 jaar. In de praktijk zitten veel ontleners vanwege hun inkomen bovendien aan het minimum van 3 procent, waardoor de gemiddelde rentevoet bij het Fonds rond de 3,2 procent zal schommelen, klinkt het verder. Als we dit vergelijken met de rentevoet van de gewone banken (3,7 procent voor gemiddeld 27,5 jaar), ligt die rentevoet inderdaad lager.

Volgens het Fonds is hun belangrijkste doel "vooral gezinnen de mogelijkheid te bieden om een krediet met een looptijd van 30 jaar af te sluiten en tot 120 procent van de waarde van de woning te lenen", klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie