vastgoed immo appartement woningprijs huurprijs sociale woonblokken appartementsblokken woontorens

Woonbarometer: 'De regering schiet schromelijk tekort'

FF
© BRUZZ
06/05/2019

De Brusselse Bond voor Recht op Wonen neemt in haar nieuwste 'Woonbarometer' de maatregelen van de Brusselse regering in de voorbije legislatuur onder de loep. De rode draad is daarbij dat er wel wat beloftes gemaakt werden, maar de uitvoering in de praktijk zwaar te wensen overlaat. "Sociale ongelijkheid lijkt geen prioriteit."

De woonbarometer van de BBRoW geeft een kritische evaluatie van de 22 belangrijkste maatregelen die de Brusselse regering tijdens de legislatuur van 2014-2019 heeft genomen.

    Volgens het BBRoW zorgde de regering aanvankelijk voor enkele veelbelovende initiatieven, waaronder het Brugalfonds. Dat is een mechanisme van het Woningfonds dat de meest kwestbaren helpt door hun huurwaarborg voor hen te betalen.

      Sanctie tegen discriminatie

      Ook gaat de regering de strijd aan tegen discriminatie op de huurmarkt door sancties in te voeren tegen verhuurders en makelaars die kandidaat-huurders discrimineren. In theorie een mooi idee, maar volgens woordvoerder Werner Van Mieghem van de BBRoW zal de uitvoering ervan moeilijk te realiseren zijn.

      “De huisvestingsinspectie die deze controles uitvoert is nu al overbevraagd, bovendien is de procedure vrij omslachtig omschreven, waardoor de uitvoering ervan in de praktijk niet evident zal zijn”, aldus Van Mieghem.

      Fundamentele problemen

      Andere maatregelen zijn minder doeltreffend. Zo had de nieuwe huurtoelage volgens de woonbarometer veel potentieel. De regering beloofde immers een belangrijke hervorming en een toename van het aantal begunstigden. Maar met het beperkte budget en door de strenge toegangsvoorwaarden zullen volgens de BBRoW niet veel extra huishoudens geholpen worden.

      Een van de andere maatregelen van de regering was de goedkeuring van een rooster van referentiehuurprijzen. Door huurprijzen op de private huurmarkt te beheersen, zou namelijk het aanbod van betaalbare woningen kunnen toenemen. Het rooster is echter louter informatief en geeft de huurder geen onderhandelingsmacht.

      Het besluit van de woonbarometer luidt als volgt: de regering is zich bewust van de omvang van het probleem, maar het bestrijden van sociale ongelijkheid lijkt geen prioriteit te zijn. “In theorie klinken de maatregelen goed, maar in praktijk worden fundamentele problemen niet aangepakt. De regering schiet schromelijk tekort”, zegt BBRoW-woordvoerder Van Mieghem.

      Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

      Lees meer over: Brussel, Samenleving, Brussel Huisvesting, BBRoW

      Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

      Site by wieni