Zachtere winters, minder CO-vergiftigingen

© PhotoNews
| CO-vergiftiging op de loer.

Het aantal CO-intoxicaties nam de voorbije jaren fors af in het Brussels gewest. Het zachtere weer en de strengere controles spelen wellicht een rol. Toch zullen de cijfers voor 2019 wellicht minder rooskleurig zijn.

In 2015 telde het Antigifcentrum nog 175 intoxicaties met koolstofmonoxide (CO) in het Brusselse gewest. Dat cijfer daalde de voorbije jaren opvallend, naar 49 intoxicaties in 2017 en 94 vorig jaar. Dat blijkt uit het intoxicatieregister voor CO dat het centrum bijhoudt, op basis van gegevens die de ziekenhuizen aanleveren.

De scherpe daling kan verschillende oorzaken hebben, weet woordvoerder Patrick De Cock van het Antigifcentrum. “Een zachtere winter houdt ook in dat mensen minder verwarmen en daardoor ook minder kans lopen op vergiftiging door een onveilig toestel.”

Daarnaast heeft Brussel ook de wetgeving wat controles betreft strenger gemaakt, legt De Cock uit. “Verwarmingsketels moeten nu elke twee jaar gecontroleerd worden in plaats van elke drie jaar. En ook de controles zelf gebeuren wellicht beter.”

Ten slotte blijft er ook wat onzekerheid rond het cijfermateriaal, de aantallen schommelen immers erg sterk op korte tijd. “Als ziekenhuizen hun cijfers te laat leveren, kan dat de informatie natuurlijk vertekenen,” weet de woordvoerder.

De kans lijkt alvast reëel dat het aantal intoxicaties dit jaar opnieuw toeneemt. In oktober alleen waren er 13 mensen die een vergiftiging opliepen. De Brusselse brandweer heeft weet van 56 intoxicaties sinds begin september, schrijft La Dernière Heure.

CO is een geurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding. Vooral oudere verwarmingstoestellen zijn gevaarlijk. Een CO-vergiftiging kan dodelijk zijn. “Dit jaar alleen al tellen we 22 overlijdens in heel België,” weet De Cock.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?