Zes Brusselse gemeenten testen donderdag BE-Alert

Meer dan 180 Belgische steden en gemeenten zullen donderdag 3 oktober een testbericht versturen met BE-Alert, het Belgische alarmeringssysteem. Evere, Etterbeek, Elsene, Sint-Gillis, Ukkel en Oudergem doen ook mee.

Bij noodsituaties kunnen gemeenten en overheden de burgers waarschuwen via BE-Alert. Regelmatig oefenen met BE-Alert is nuttig om de procedures en de technologie te testen. Daarom kunnen 180 Belgische gemeenten elke eerste donderdag van de maand een testbericht versturen via BE-Alert.

Op 3 oktober nemen in het Brussels gewest zes gemeentes deel: Evere, Etterbeek, Elsene, Sint-Gillis, Ukkel en Oudergem. Inwoners van die gemeenten kunnen een sms, gesproken bericht of e-mail krijgen, die ze uiteraard mogen negeren.

Burgers registreren

Het federale Crisiscentrum grijpt de testmomenten van BE-Alert aan voor sensibiliseringsacties. 80 procent van de Belgische steden en gemeenten is aangesloten op BE-Alert, dus dat mogen er nog meer zijn. In het Brussels Gewest hebben 18 van de 19 gemeenten ingetekend, behalve Sint-Joost-ten-Node, hoewel de gemeente er in juni al mee bezig was.

Ook burgers kunnen zich registreren bij BE-Alert. Op die manier kunnen ze ook verwittigd worden van noodsituaties in hun woonplaats als ze er zelf niet aanwezig zijn. Momenteel zijn er zo’n 627.000 adressen geregistreerd, in Brussel zijn er dat ongeveer 44.500.

“De overheid neemt zijn verantwoordelijkheid, het is nu aan de burger. Als iedereen twee minuten tijd investeert om zich in te schrijven, zijn we samen voorbereid op een noodsituatie,” aldus het Crisiscentrum in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?