| Wachtende asielzoekers aan het Pachecogebouw in de Noordwijk. (Illustratiebeeld)

Zes Burundese handballers die in Brussel asiel aanvroegen teruggestuurd naar Kroatië

JP
© BRUZZ
14/12/2023

Zes Burundese handballers die in Kroatië verdwenen en asiel aanvroegen in ons land, werden dinsdag teruggestuurd naar Kroatië. Dat land is volgens de Europese regels verantwoordelijk voor hun asielprocedure. Volgens hun advocate werden ze meteen in een gesloten centrum geplaatst. Ze vreest dat Kroatië hen geen kans zal geven om asiel aan te vragen.

Tijdens het WK handbal in Kroatië afgelopen zomer verdween bijna het volledige Burundese nationale team. De spelers trokken naar België en vroegen asiel aan in Brussel. Dat is niet gelukt, bleek eerder. Deze week zijn ze teruggestuurd naar Kroatië om daar asiel aan te vragen.

"We moeten tot een systeem komen met een verplichte solidariteit, waarbij elk Europees land zijn deel doet," schrijft staatssecretaris Nicole de Moor in reactie op het nieuws in een persbericht. "Niet zoals vandaag, waarbij de lasten worden gedragen door een handvol landen.

De Moor zet al langer in op de overdracht van asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid vallen van andere Europese landen. In augustus 2022 opende ze speciaal daarvoor het 'Dublincentrum' in Zaventem, waar een versnelde uitzetprocedure wordt toegepast.

Die aanpak werpt – zo schrijft ze – zijn vruchten af. In de eerste acht maanden van dit jaar werden "al 853 asielzoekers overgedragen naar de verantwoordelijke lidstaat", dat is "bijna tachtig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar", klinkt het.

'Geen idee waar ze zijn'

De Belgische advocate Oriane Todts, die de handbalspelers in ons land vertegenwoordigde, klinkt minder verheugd. Kroatië staat volgens haar bekend als land met zeer moeilijke toegang tot asielaanvragen. Er heerst een gebrek aan informatie en een gebrek aan tolken. Dat lijkt ook in het geval van de Burundese ploeg: ze werden meteen in een gesloten centrum geplaatst.

Eind november ging de advocate in beroep tegen het uitwijzingsbevel. Het laatste wat de advocate gehoord heeft, is dat er druk werd uitgeoefend op de spelers om naar Burundi terug te keren. "Ik heb geen contact meer met ze en voel me er niet goed bij. Ik weet niet wat hun situatie is," zegt Totds, die een advocaat in Zagreb heeft gevraagd om polshoogte te nemen.

In 2022 was Burdundi bij de landen waar de meeste asielzoekers vandaan kwamen, zo blijkt uit cijfers van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, waarnaar de advocate verwijst. "Veel van de verzoeken om internationale bescherming zijn ingewilligd."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni