Zeshonderd schoolkinderen herdenken 100 jaar Groote Oorlog

© Gemeente Etterbeek

Vrijdagochtend kwamen zeshonderd lagereschoolkinderen uit Etterbeek samen onder de triomfboog in het Jubelpark. Ze herdachten er de 100ste verjaardag van het einde van de Groote Oorlog. Voor de gelegenheid vloog er een zeppelin over het park.

De voorbije vier jaar werden de kinderen ondergedompeld in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Deze ochtend volgde de slotceremonie.

"De oorlog woedde fel in ons land en had een wereldwijde impact. Het is belangrijk dat de jonge generatie dit begrijpt en onthoudt", zegt Jean Laurent, Schepen van Jeugd, Geschiedenis en Historisch Erfgoed in Etterbeek, aan BRUZZ.

Zowel de koning als Defensie stuurde hun vertegenwoordigers, terwijl het orkest van de Nationale Politie de muziek verzorgde. Gekostumeerde acteurs begroetten de kinderen om een beeld van de periode te schetsen.

Herdenking WOI Jubelpark kinderen
© Gemeente Etterbeek

Centraal stond vliegenier Edmond Thieffry, gekend van het gelijknamige metrostation. De man werd geboren in Etterbeek en tijdens WOI geprezen voor zijn moed en durf tijdens het uitschakelen van vijandige vliegtuigen. Ter ere van zijn heldendaden werd er een zeppelin opgelaten met daarop één van zijn vliegtuigen afgebeeld. Een geplande F16-vlucht over het park, kon uiteindelijk niet doorgaan door de vele wolken, dus kleurde enkel rode confetti de hemel.

Herdenking Edmond Thieffry WOI zeppelin
© Gemeente Etterbeek

Jean Laurent was zeer tevreden. “ De kinderen hebben zich ontzettend geamuseerd. Op een ludieke manier hebben ze heel veel bijgeleerd over een geschiedenis die we absoluut niet mogen vergeten.”

Als je meer wil weten over vliegenier Thieffry kan dat tot 17 november in de Franstalige bibliotheek Hergé in Etterbeek, waar er een tentoonstelling loopt over de held.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?