Zeven klachten bij Comité P na La Boum, politie verdedigt optreden

© Belga - BRUZZ
04/05/2021
Updated: 04/05/2021 16.10u

De Brusselse politie heeft meer uitleg gegeven bij twee omstreden interventies naar aanleiding van La Boum 2, het verboden evenement afgelopen zaterdag in het Ter Kamerenbos. De beelden van die interventies zorgen voor veel ophef op sociale media. Het comité P ontving ondertussen zeven klachten over het politieoptreden.

Het gaat om een interventie die omstreeks 19.00 uur plaatsvond op de Waterloosesteenweg en waarbij te zien was hoe een agent een dame traangas in het gezicht spoot, waarna een andere man overmeesterd werd door een politiehond en vervolgens een trap tegen de borst kreeg, en één in de Waaglaan, waar de politie vijf jongeren oppakte.

"Hoewel de beelden uit de context gehaald zijn en de twee interventies in kwstie niet volledig weergeven, hebben ze ons ertoe aangezet een intern onderzoek in te stellen om de feiten volledig op te helderen", zegt de Brusselse politie. "Onze handelswijze bestaat erin dat we elke beschuldiging die tegen ons politiekorps wordt geuit, uitermate ernstig nemen en dit vanuit onze oprechte wil om een vertrouwensrelatie met de bevolking te onderhouden. Aan de hand van de verzamelde elementen kunnen we op dit moment alleen de legitimiteit van de twee op sociale netwerken geposte interventies bevestigen en willen we verduidelijken wat al dan niet visueel werd uitgezonden of weergegeven via diverse kanalen."

Waterloosesteenweg

Bij het incident op de Waterloosesteenweg was volgens de politie een groep agressieve individuen teruggedrongen die projectielen naar de politie gooiden, waarna één agent werd lastiggevallen door zes leden van de groep in kwestie. De agent vroeg hen meermaals afstand te houden en zei dat hij, als dat niet gebeurde, traangas zou gebruiken, aldus de politie. "Hij was alleen en zijn bevelen werden niet opgevolgd, dus bracht hij zijn dreigement ten uitvoer, geconfronteerd met de nog steeds agressieve houding van de individuen."

Daarop werd de agent "fysiek geïnterpelleerd" door een dame die zich in de directe omgeving van de groep in kwestie bevond, aldus nog de politie. Die dame, medeoprichtster van de "Teken je hart"-beweging, zou de agent uitgescholden hebben, zou ook geweigerd hebben achteruit te gaan en zou op de agent zijn afgestapt, waarop die opnieuw traangas gebruikte.

Het filmpje waarop te zien is hoe een agent pepperspray gebruikt tegen een vrouw.

"Op dat moment merkte de politieman een verbaal agressieve derde op, die dreigend met een hamer naar hem zwaaide en in zijn andere hand een voorwerp vasthield dat hij niet onmiddellijk kon identificeren", gaat de politie voort. "Hij beval de man het wapen te laten vallen, maar de man gehoorzaamde niet, waardoor hij opnieuw traangas gebruikte. Dit weerhield de man er niet van de hamer in zijn hand te houden. Daarom gebruikte een tweede politieman die tussenbeide kwam ook traangas."

Volgens de politie hield de man nog steeds zijn wapens - een hamer en een cutter - vast, waarop een politiehond werd ingezet. "Na de interventie met de hond stond de man op en bleef in een zittende positie, waardoor zijn handen niet zichtbaar waren. Een van de intervenanten ging toen over tot een front kick ter hoogte van de borst om de man te destabiliseren en hem op de meest veilige manier te arresteren. Verschillende projectielen kwamen van verschillende kanten en de politie ging over tot een snelle evacuatie van de man die gerechtelijk was aangehouden."

Ook de interventie op de Waaglaan werd gefilmd.

Waaglaan

Ook de interventie op de Waaglaan, omstreeks 20.30 uur, zou legitiem geweest zijn. Na een laatste uiteendrijving zagen de politiemensen op de terugweg immers een man die werd lastiggevallen door drie jongens en twee meisjes die zichtbaar onder invloed van alcohol waren en een zekere hoeveelheid alcohol bij zich hadden, klinkt het. "Bij het zien van de politiemensen probeerden de jongeren te vluchten. Dat werd verhinderd en toen werden ze fysiek en verbaal agressief tegenover de politiemensen die de omstandigheden waarvan ze getuige waren, wilden ophelderen. De betrokkenen werden niet zonder problemen bestuurlijk aangehouden."

"Deze bevindingen vormen de eerste stap van het door ons ingestelde onderzoek, dat ons op dit moment doet vaststellen dat de genoemde interventies volkomen rechtmatig waren", besluit de politie. "Zoals bij elke andere grootschalige ordedienst, worden er tactische debriefings gehouden over de politieaanpak tijdens deze politieomkadering, steeds met het oog op het professioneel uitvoeren van onze interventies en opdrachten."

Zeven klachten bij Comité P

Het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, ontving ondertussen zeven klachten over het politieoptreden op La Boum. "Als daar feiten bij zijn die gerechtelijk vervolgd kunnen worden, geven we die klachten door aan het parket, anders onderzoeken we ze zelf," zegt de woordvoerster, die geen info kwijt kan over de inhoud van de klachten. Of er doorverwezen wordt naar het parket is op dit moment nog niet uitgemaakt.

Het Brussels parket van zijn kant heeft weet van een klacht bij de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Die wordt onderzocht door de dienst intern toezicht van de zone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , politie , la boum 2

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni