Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie

| Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Zeven spelers van Burundese handbalteam in gesloten centrum

© Belga
15/11/2023

Zeven spelers van het nationale handbalteam van Burundi onder negentien jaar zijn vorige week in een gesloten centrum geplaatst. De spelers hadden in Kroatië in augustus even deelgenomen aan het wereldkampioenschap, maar waren dan doorgereisd naar België om asiel aan te vragen. Dat blijkt uit een mededeling van de organisaties Getting the Voice Out, CRACPE en de Diaspora Burundaise de Belgique.

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bevestigt de informatie. Het kabinet preciseert ook dat twee spelers die geen asiel aanvroegen, het bevel kregen om het grondgebied te verlaten.

In augustus verdwenen zeker tien spelers van het nationale handbalteam onder negentien jaar van Burundi plots van de radar, terwijl ze deelnamen aan het wereldkampioenschap in Kroatië. Ze doken weer op in België, waar een groot deel asiel aanvroeg.

De Dienst Vreemdelingenzaken twijfelde of de Burundezen minderjarig waren. Het onderzoek wees uit dat de meesten inderdaad meerderjarig waren, waardoor ze onder de Dublinregels vallen. Volgens die procedure moeten ze terug naar Kroatië, het eerste land van aankomst in Europa. Op 7 november 2023 plaatste de politie zeven spelers in gesloten centra om hen uit te zetten naar Kroatië.

De drie organisaties beklagen zich er nu over dat Kroatië een land is "met slechte opvang- en detentiecondities voor migranten, condities die regelmatig kritiek krijgen". Ze roepen België op om zich bevoegd te verklaren om hun asielaanvraag te behandelen. Door hen terug te sturen naar Kroatië zou hun leven in gevaar gebracht worden, "net als in Burundi".

"De asieldruk in ons land is al hoger dan in andere landen. Conform de Dublinregels is België niet verplicht om personen op te vangen waarvoor andere Europese landen verantwoordelijk zijn", reageert het kabinet-De Moor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Asiel en Migratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni