Asielzoekers voeren actie tegen 'onmenselijkheid' asielprocedure

© Belga
15/12/2023
Updated: 15/12/2023 18.34u

Vrijdagnamiddag verzamelden een zeventigtal asielzoekers aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) aan Brussel-Zuid. Ze klagen de 'onmenselijkheid' van de asielprocedure aan en eisen van CGVS, Fedasil en de Belgische staat dat de wetgeving gerespecteerd wordt. Ondertussen slapen er elke nacht mensen aan de ingang van Passage 44. Om de hoek bevindt zich de Dienst Vreemdelingenzaken.

De actie werd georganiseerd door het collectief 'Stop de Opvangcrisis', hetzelfde collectief dat enkele maanden geleden nog het kraakpand in de Wetstraat, naast het voormalige partijhoofdkwartier van CD&V bezette. Het protest verliep vreedzaam, er werden geen incidenten gemeld door de politiezone Zuid.

Onder de deelnemers waren vooral asielzoekers afkomstig uit de Jemenitische, Palestijnse, de Subsaharaanse en Afghaanse gemeenschappen. Volgens de actievoerders en asielzoekers kan het vandaag de dag tot wel drie jaar duren voordat het CGVS een beslissing neemt over een lopend dossier.

"Nochtans gaat het over periodes van grote onzekerheid en instabiliteit voor de asielzoekers", stelt het collectief. "De situatie wordt sinds enkele jaren alleen nog maar verergerd doordat duizenden asielzoekers na hun aanvraag niet langer worden opgevangen door Fedasil, zoals de wet voorziet."

2.600 mensen slapen in Brusselse straten

Begin december kondigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) nog aan dat er vijfhonderd extra opvangplaatsen voorzien zouden worden inzake de daklozenconventie van het Brussels Gewest. De staatssecretaris financiert zo 2.000 plaatsen die voorbehouden worden voor asielzoekers in de Brusselse daklozencentra.

"Ondanks deze vooruitgang blijft het aantal asielzoekers zonder dak boven hun hoofd nog enorm groot", aldus Stop de Opvangcrisis. Volgens hen slapen er nog om en bij de 2.600 mensen in de Brusselse straten. "Met de winter in aantocht maakt dit de situatie van asielzoekers in België nog erger", zegt het collectief.

"Het feit dat ze niet door Fedasil worden opgevangen, betekent niet alleen dat ze geen huisvesting hebben. De asielzoekers worden sinds kort ook niet meer uitgenodigd door het CGVS voor het persoonlijk onderhoud", zegt Stop de Opvangcrisis.

*tekst gaat verder onder video

Elke nacht slapen nu ook mensen aan de ingang van Passage 44 aan de Kruidtuinlaan, een zij-ingang van het Pachecogebouw waar de Dienst Vreemdelingenzaken zit. Een tijd geleden ontstond een klein tentenkamp aan het gebouw. De politie heeft dat toen ontruimd en voert nu regelmatig controles uit.

Dat hier mensen slapen, brengt overlast met zich mee. Er zijn geen basisvoorzieningen aanwezig en het afval stapelt zich op. Net Brussel komt hier een keer per week, maar erkent dat dat niet genoeg is.

'Risico op een brand vermijden'

De eigenaar van het gebouw, Belfius, zorgt intussen zelf voor dekens en vraagt een oplossing aan de federale overheid. "Een van onze prioriteiten is garant staan voor eenieders veiligheid", aldus de woordvoerder van Belfius, "met name voor de gebruikers van de parkeergarage, onder wie het verzorgend personeel van het Sint-Jansziekenhuis. Tegelijkertijd willen we de daklozen in staat stellen tijdelijk onderdak te vinden."

Verder zegt Belfius ook contact te hebben opgenomen met de Regie der Gebouwen en met het Federaal Agentschap voor Asielzoekers om een oplossing te vinden. "De toegang tot de nooduitgangen van de parkeergarage werd weer vrijgemaakt en we doen het nodige om elk risico op een brand, zoals in augustus 2023, te vermijden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , 'Stop de Opvangcrisis' , betoging , asielzoekers , CGVS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni