Zeventiger bevangen door CO in Sint-Joost-ten-Node

© PhotoNews

De Brusselse brandweer moest in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw uitrukken voor een CO-vergiftiging. Een 73-jarige man uit Sint-Joost-ten-Node werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Een bewoner van de negende verdieping van een flatgebouw in de Scailquinstraat verwittigde rond 0.30 uur de hulpdiensten, omdat hij zijn buur op de muur hoorde slaan en om hulp hoorde roepen. Toen de ambulanciers ter plaatse kwamen, gingen hun CO-melders meteen af. De brandweer werd ter plaatse geroepen.

Brandweerlui met zuurstofmaskers beukten daarop de deur van de flat open en dienden de bewoner, een 73-jarige man, meteen een grote hoeveelheid zuurstof toe. Hij werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. Het CO-gehalte in de flat bedroeg op dat moment 0,03 procent.

Hoge concentratie

"Een CO-gehalte van 0,04 procent is al dodelijk als iemand er vier uur lang aan wordt blootgesteld. Het ging dus om een zeer hoge concentratie. De bewoners van de andere flats op de negende en tiende verdieping werden onderzocht door een MUG-arts maar bleken niet geïntoxiceerd", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Oorzaak van de CO-intoxicatie was een slechte afvoer van de verbrandingsgassen van de gasbrander in de keuken van de flat. De brander werd buiten werking gesteld en verzegeld door Sibelga.
De brandweer waarschuwt opnieuw voor CO-intoxicaties in deze periode van het jaar, wanneer mensen na lange tijd opnieuw hun verwarming aansteken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?