Ziekenhuizen: 'Situatie is onder controle, genoeg bedden'

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette.
Updated: 15-03-2020 - 15:40

Van 'Italiaanse toestanden' is vooralsnog geen sprake in Brusselse ziekenhuizen. Er zijn voldoende bedden om coronapatiënten te behandelen, klinkt het zowel bij de universitaire ziekenhuizen in Jette en Anderlecht als bij de Europa Ziekenhuizen. De situatie is onder controle, en het medische personeel staat paraat. Dokters hebben alle niet-dringende ingrepen en consultaties afgelast.

Sinds zaterdag is het noodplan van kracht in alle Belgische ziekenhuizen. Dat betekent dat niet-dringende ingrepen en consultaties worden opgeschort.

Van Italië-toestanden is vooralsnog geen sprake in Brusselse ziekenhuizen. "We zijn goed voorbereid," zegt de woordvoerster van het UZ Brussel, Gina Volkaert. "Voor de huidige situatie zijn er genoeg bedden om coronapatiënten te behandelen. Dokters hebben alle niet-dringende ingrepen en consultaties afgelast."

"Voor maandag alleen al waren drie- à vierduizend afspraken gepland. Die worden patiënt per patiënt door de artsen geëvalueerd om te bepalen welke daarvan niet-dringend zijn. De patiënten worden vervolgens gecontacteerd om hun afspraak indien nodig op te schorten. Daardoor maken we nog extra bedden vrij voor coronapatiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen", zegt de woordvoerster.

"Een hels karwei, maar het lukt. Dat hebben we vooral te danken aan het personeel dat zich enorm betrokken en flexibel opstelt."

'Contact met Italiaanse collega's'

Ook bij het Erasmusziekenhuis in Anderlecht is de toon geruststellend. "We zijn goed voorbereid op de situatie. We hebben contacten met collega's in Frankrijk en Italië. Uit de situatie en aanpak daar kunnen wij veel opsteken," zegt Jean-Michel Hougardy, hoofdarts van het ziekenhuis.

Hij benadrukt dat er voldoende bedden beschikbaar zijn. "Nog maar de helft van de beschikbare bedden voor coronapatiënten zijn in gebruik. We hebben nog marge," aldus Hougardy.

Geruststellende uitspraken komen ook vanuit de twee vestigingen van de Europa Ziekenhuizen in Brussel, Sint-Elizabeth in Ukkel en Sint-Michiel in Etterbeek. Daar is een ruim aantal bedden beschikbaar, en en werken ze met man en macht om de situatie zo goed mogelijk op te volgen. "Interne herstructureringen hebben het mogelijk gemaakt om een vergroot aantal zorgverleners beschikbaar te stellen en in te zetten voor de bestrijding van de epidemie," zegt woordvoerster Caroline Franckx.

Geen bezoekers meer

Sinds zaterdag zijn niet alleen de niet-dringende ingrepen, consultaties en onderzoeken opgeschort, maar zijn bezoekers in geen enkel ziekenhuis evenmin nog welkom, net als in rusthuizen. "Een drastische maar noodzakelijke beslissing, die de situatie bevordert," klinkt het unaniem.

Alle dringende ingrepen, onderzoeken en consultaties van de komende dagen gaan daarentegen wél nog door zoals gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?