© PhotoNews | De tweede golf begint te wegen op het personeel van de Brusselse ziekenhuizen.

Ziekenhuizen willen studenten Verpleegkunde inschakelen

Jasmijn Post
© BRUZZ
24/10/2020

Als de coronapatiënten met dezelfde snelheid blijven binnenkomen, moet het personeel in de ziekenhuizen dringend versterking krijgen. Sommigen ziekenhuizen willen daarom studenten verpleegkunde eerder van de schoolbanken halen. Er zijn ook studenten die nu al de handen uit de mouwen steken. “De meeste zorgtaken kunnen wij ook.”

Vergeleken met de eerste golf zijn er veel meer verpleegkundigen ziek of afwezig. Ook waren veel zorgmedewerkers nog niet uitgerust van de eerste golf. “De patiënten blijven komen,” zegt HR-directeur van de Europa Ziekenhuizen, Arnaud Kamp. “Nu gaat het nog, maar als het op dezelfde manier verder gaat, dan lukt het over een paar dagen niet meer. We hebben versterking nodig.”

Het ziekenhuis heeft dan ook, samen met de andere ziekenhuizen in het netwerk (Clinique Saint Luc, en de Sint-Janskliniek in Brussel en de Clinique Saint-Pierre in Ottignies, red.) Valérie Glatigny (MR), onderwijsminister in de Franse Gemeenschap, gevraagd of er een regeling kan worden getroffen. Die moet het mogelijk maken dat laatstejaarsstudenten verpleegkunde ook zonder diploma vrijwillig aan de slag kunnen in de ziekenhuizen. Glatigny werkt aan een omzendbrief.

Het idee van de Europa Ziekenhuizen is om de studenten in te zetten op de corona-afdeling bij wijze van ondersteuning. Hoe lang dat zal duren, vindt Kamp moeilijk in te schatten. “De patiënten blijven binnen komen, en er is nog geen lockdown. We hebben tijdens de eerste golf helemaal niet om versterking gevraagd. Maar nu is het personeel moe en veel mensen zitten ziek thuis. We zitten op ons tandvlees.”

200 cv’s

Ook de Iris Ziekenhuizen Zuid hebben een oproep gelanceerd aan studenten verpleegkunde om haar medisch personeel bij te staan. 200 studenten stuurden hun cv in. De studenten zullen worden ingeschakeld als administratieve kracht, om bijvoorbeeld de gegevens te noteren van de personen die getest worden. En ook om aan de ingangen te verifiëren of de mensen een masker dragen. De sollicitatiegesprekken vinden nog plaats. Een gedeelte van de studenten begint volgende week.

Het UMC Sint-Pieter lanceerde ook een oproep. Het ziekenhuis zoekt naar laatstejaarsstudenten voor bepaalde zorgtaken of desinfectie op de corona-afdeling, en naar afgestudeerde verpleegkundigen om voor patiënten te zorgen. Hoeveel mensen gezocht worden, is niet bekend. “We nemen alle aanbiedingen aan,” zegt de woordvoerster van het ziekenhuis.

'Werkdruk verpleegkundigen verminderen'

Ook op dit moment werken er al heel wat studenten in ziekenhuizen en testcentra, maar dan als stagiaire of jobstudent. Manon Meyers is één van hen. Ze studeert verpleegkunde aan Odisee, en werkt nu al als stagiaire in het UZ Brussel op de intensieve zorgen, waar de coronapatiënten liggen. Volgens haar kunnen studenten de meeste taken uitvoeren. “Alles wat de beademing betreft moet de verpleging doen, maar de rest kunnen we zeker. Om de twee uur de parameters controleren, wassen, het bed opmaken en mensen op hun buik leggen. Daar heb je vier mensen voor nodig, dus is een extra paar handen ook welkom.”

Het voelt goed dat ik met mijn opleiding kan bijdragen aan de gezondheid van patiënten en de maatschappij.

stagiaire Manon Meyers

Ook zij merkt dat veel verpleegkundigen moe beginnen te worden. “De werkdruk is enorm hoog, al ben ik nog jong en sta ik aan de start van mijn carrière. Het is heel zwaar om de hele dag in beschermende kledij rond te lopen.” Haar stage begon in september. Toen was één van de vier delen van de intensieve zorgen gereserveerd voor coronapatiënten. Nu zijn het er drie.

Meyers doet haar stage graag. “Het voelt goed dat ik met mijn opleiding kan bijdragen aan de gezondheid van patiënten en de maatschappij. Ook voelt het goed om de verpleegkundigen te helpen. Al is het niet veel, het maakt misschien toch een verschil.”

Emily Verheyden
© Emily Verheyden | Emily Verheyden in het testcentrum.

De werklast verminderen voor verpleegkundigen, was ook voor studente Emily Verheyden een belangrijke drijfveer. “Mijn nicht is ook verpleegkundige en heeft tijdens de eerste golf op de covidafdeling gewerkt. Ze zat er echt doorheen op een bepaald moment, maar ze heeft toch doorgezet. Dus ik dacht: waarom kan ik me niet aanbieden zodat verpleegkundigen tot rust kunnen komen?”

Naast haar studies verpleegkunde aan de Erasmushogeschool werkt Verheyden daarom in het weekend in een testcentrum in Dendermonde. De eerste dag werd ze ingewerkt, daarna moest ze het zelf doen. Inmiddels neemt ze op een dag van zes uur zo’n honderdvijftig tests af. “Vaak staat er buiten een lange rij, en mensen complimenteren me dat ik zo rustig blijf.”

Eind november gaat ze op stage. Maar ook dat zal ze combineren met het werk in het testcentrum. Dat werk geeft immers veel voldoening. “Mensen stellen me veel vragen, en ik kan mijn kennis vanuit de opleiding inzetten als ik ze wil beantwoorden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, werkdruk verpleegkundigen, corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni