| Jonge vrouwen tekenen hun eigen ervaringen en reacties op.

ZIJkant en WeTopia onthullen muurschildering om Brussel vrouwvriendelijker te maken

An Missotten
© Belga - BRUZZ
20/09/2023

ZIJkant en WeTopia hebben woensdagnamiddag de muurschildering 'Wall of Truth' tegen straatintimidatie van vrouwen onthuld aan de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk. Jonge vrouwen konden hun eigen ervaringen op de muur optekenen. Zo hopen de organisaties een dialoog op gang te brengen over samenleven in de stad.

De creatie van de muurschildering kadert binnen het project 'Girls Make The City' van ZIJkant en WeTopia. In 2022 lanceerde de Stad Brussel een projectoproep rond gender en stedenbouw. Daarbij kwam dit project als een van de winnaars uit de bus.

De initiatiefnemers gingen op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe creëren we een stad die veilig aanvoelt voor iedereen? Daarvoor gingen ze in gesprek met jonge vrouwen met verschillende achtergronden over een stukje Brussel dat ze delen, namelijk het skatepark aan de Kapellekerk en de Marollen bij uitbreiding. Een van de daaruit voortvloeiende initiatieven is de muurschildering 'Wall of Truth'.

Artiesten Nora Juncker en Manon Brûlé schilderden de muur samen met de jonge vrouwen van 'Girls Make The City' om een discussie op gang te brengen met de bewoners van Brussel over hoe de stad vrouwvriendelijker te maken.

"Het is een muurschildering gemaakt door jonge vrouwen, met als boodschap dat vrouwen straatintimidatie zat zijn", zegt Julie Van Garsse van ZIJkant. Er moet worden nagedacht over de gendergevoelige invulling van de openbare ruimte in een stad, klinkt het.

"Het échte probleem is dat jonge vrouwen zich niet welkom voelen in de stad. Het enige wat je kan doen is: wandelen, wandelen, wandelen. Maar jonge vrouwen kunnen niet zomaar ergens gaan zitten", aldus Van Garsse. "Jonge vrouwen moeten daarom ruimte in de stad daadwerkelijk bezetten. Tegelijkertijd moeten jongens gesensibiliseerd en onderwezen worden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni