December 2020: Brussel-Stad zet met de lichtreclame op het de Brouckèreplein haar protest tegen de uitvoering van de doodstraf van VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali kracht bij
© Peter Dhondt-BRUZZ

Zo'n honderd manifestanten op 'We are essential' op Brouckèreplein

© Belga
08/05/2021

Op het De Brouckèreplein in Brussel hebben vrijdagavond, van 18 tot 20.30 uur, een honderdtal manifestanten deelgenomen aan de protestactie 'We are essential'. Initiatiefnemer was Claude Van Cools, die onder meer de City Parade organiseert. Maar onder de medeorganisatoren waren ook clubs als de Fuse.

Door de brand op het Saincteletteplein kwamen de vrachtwagens met materiaal met vertraging ter plaatse. Op het moment dat de toespraken werden gehouden, tussen 18 en 19 uur, was er slechts een vijftigtal aanwezigen. Iets voor 19 uur kwamen de vrachtwagens uiteindelijk aan, met geluidsinstallatie, en werden flightcases opgesteld op het plein, om te garanderen dat de deelnemers voldoende afstand bewaarden.

De aanwezigen gebruikten die als podia en drums, om op een symbolische manier de leegte te laten weerklinken van een afwezige sector. Het aantal aanwezigen verdubbelde en er ontstond een feestelijke sfeer.

Veilige evenementen

"We waren de eersten om te sluiten en we zijn de laatsten om te heropenen", zegt Van Cools. "We willen een perspectief voor deze zomer, voor de evenementensector, de horeca en de jeugd. Zonder dat zullen er 'Boums' zijn, compleet ongecontroleerde evenementen, in alle parken van België, gedurende de hele zomer", dreigde hij.

"In de aanloop naar het Overlegcomité van dinsdag komen wij vertellen dat je ons moet vertrouwen, dat we veilige evenementen kunnen organiseren waarbij de Covid19-regels gerespecteerd worden", zei Van Cools ook.

"Hier, op het Brouckèreplein, hadden we een grote ruimte waar de mensen echt afstand kunnen bewaren. Er werden op grote schermen boodschappen getoond om de deelnemers te vragen om anderhalve meter afstand te bewaren en correct hun maskers te dragen. Er waren maskers, gel, enzovoort. Iedereen heeft geholpen om het materiaal op te ruimen en we hebben alles proper achtergelaten. Iedereen heeft zich voorbeeldig gedragen. Het was een actie uit wanhoop om perspectief te vragen."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie