Zondag familiepicknick tegen terrassen St-Katelijneplein

© Lieselore Van Hertum Photography

Het collectief Free 54 nodigt families uit om op zondag 30 augustus te komen picknicken op het Sint-Katelijneplein. Op die manier wil het collectief zijn initiatief toegankelijker maken voor een ruimer publiek, in het bijzonder voor de daggebruikers van het plein.

De actie loopt van 14 tot 18 uur en Free 54 roept expliciet mensen van alle leeftijden op om zondag mee te komen eten, spelen, praten. Het evenement kreeg het label ‘picknick’, maar wie wil kan gezelschapsspelletjes, speelgoed, verf, muziekinstrumenten enzovoort meebrengen. Dat moet voor de nodige animatie zorgen. Als er genoeg kandidaten zijn om een voetbalmatch te spelen, kan dat ook. Volgens de facebookgroep zullen meer dan 1.700 mensen aanwezig zijn. “We gokken dat er 400 à 500 mensen zullen passeren zondagmiddag”, zegt Pepijn Kennis van Free 54.

Opruimen
Afgelopen vrijdag kwamen er honderden mensen samen op het Sint-Katelijneplein. Ze verzetten zich tegen het verdwijnen van de zitbanken en het inperken van de publieke ruimte daar. “Die bijeenkomst veroorzaakte wat overlast. Dat beseffen we. We zijn met de buurtbewoners gaan praten. Zij hebben veel begrip voor onze actie, maar wezen ons ook op de (geluids)overlast. Daarom organiseren we nu een actie op zondagnamiddag en garanderen we dat we om 18 uur zullen opruimen."

Dialoog
“De leden van het collectief zullen vermoedelijk met hun acties doorgaan tot er een constructieve dialoog komt met het stadsbestuur. Tot nog toe is die onbestaande”, aldus Pepijn Kennis. “Het enige contact dat er was, was er een van eenrichtingsverkeer met Mevrouw Lalieux. Waarin duidelijk werd dat volgens haar het gemeentebestuur de stad maakt en de burgers niet. Daar kunnen we ons uiteraard niet in vinden”. Het collectief hoopt dat het na de picknick van zondag wél tot een  gesprek komt. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?