Nieuw protest tegen terrassen op Sint-Katelijneplein

© brusselnieuws.be
19/08/2015

De actiegroep Free 54 plant komende vrijdag een nieuwe actie op het Sint-Katelijneplein in het centrum van Brussel. Sinds schepen van Handel Marion Lemesre (MR) begin juli de nieuwe terrassen op het plein opende, waren er al verschillende protesten. Dit keer ligt de nadruk op de functie van de publieke ruimte.

De actievoerders zijn tegen de terrassen op het Sint-Katelijneplein gekant en vragen dat die weggehaald worden van waar ze nu staan. Ze hebben zich verzameld onder de naam 'Free 54', naar cinq-quatre, zoals het plein in de (jonge) volksmond genoemd wordt.

“Het Sint-Katelijneplein is al jaren één van de plaatsen waar iedereen elkaar ontmoet; cafégangers, toeristen, daklozen en feestvierders," meldt de actiegroep in een persbericht. "Het is een publieke ruimte waar alle Brusselaars en bezoekers ongeacht leeftijd, taal of financiële situatie in het openbaar kunnen vertoeven”.

De actievoerders vinden dat mensen die niet op het terras een consumptie willen nuttigen, ook welkom moeten zijn op het plein. Ze roepen daarom op om vrijdag samen te komen. Ze vragen de stad om de zitbanken die verwijderd zijn terug te plaatsen. Ook vragen ze om de waterkraan en waterleiding aan de openbare urinoirs weer in orde te brengen.

Vrijdag vanaf 20 uur organiseren de actievoerders een evenement onder de naam 'Free For All', waarin ze willen laten zien hoe ze de publieke ruimte graag gebruiken: "We gaan muziek maken, spelen, bouwen, tekenen, eten, drinken en delen. We willen de publieke ruimte gebruiken waarvoor ze dient: een gedeeld stedelijk leven met een gemengd publiek".

Op facebook hebben 1.300 mensen laten weten aanwezig te zullen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni