Zondag meer dan één vlucht op vijf geannuleerd op Brussels Airport

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

Op Brussels Airport wordt zondag ruim één op de vijf vluchten geschrapt als gevolg van de staking bij bagageafhandelaar Aviapartner. Het gaat om 150 van de in totaal 550 geplande vluchten. Dat heeft de woordvoerster van Brussels Airport zondagochtend bevestigd aan Belga. De Brusselse luchthaven verwachtte zondag normaal gezien zowat 74.000 reizigers.

De staking duurt al sinds donderdagnamiddag. Geen enkele passagier heeft de nacht van zaterdag op zondag op de luchthaven moeten doorbrengen, dat in tegenstelling tot de voorgaande nachten.

Intussen hervatten directie en vakbonden zondag de onderhandelingen. Alle partijen worden vanaf tien uur verwacht in de gebouwen van de FOD WASO, de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Een marathononderhandeling van tien uur leverde zaterdag niets op en even voor negen uur zaterdagavond werden de gesprekken stopgezet. Als gevolg daarvan is het personeel zondagochtend niet opnieuw aan de slag gegaan, zoals aanvankelijk in het vooruitzicht was gesteld.

Mislukt overleg

In een persbericht zaterdagnacht zegt de directie van Aviapartner "de wilde staking te betreuren". De directie legt de schuld hiervoor bij de vakbonden, "die het concrete voorstel van Aviapartner hebben verworpen".

Ze betreurt ook dat er vooraf geen aanwijzingen waren over mogelijke sociale onrust. "Een expliciete vraag van de vakbonden had kunnen verhinderen dat heel wat reizigers en hun families in deze benarde situatie waren geraakt", klinkt het in het persbericht.

De vakbonden van hun kant leggen de bal in het kamp van de directie. "Bij onderhandelingen is het de bedoeling dat we elkaar gaandeweg tegemoet komen, maar die indruk heeft de directie nog niet gegeven", zegt Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB zaterdagavond in het VRT-radionieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?