Zus van Sofiane Amghar vrijgesproken

© Omroep West

De correctionele rechtbank van Brussel heeft donderdag de zus van Sofiane Amghar vrijgesproken van deelname aan activiteiten van een terreurgroep. Dat heeft haar advocaat Sébastien Courtoy gezegd. Sofiane Amghar werd op 15 januari 2015 door speciale eenheden doodgeschoten bij een politie-inval bij de terreurcel van Verviers.

De zus werd op 21 september 2016 opgepakt en zat twee en een halve maand in voorlopige hechtenis. Volgens het onderzoek had ze op de applicatie Telegram de zender Sabre de Lumière gevolgd, die door de Franse jihadist Rachid Kassim gelanceerd werd. Hij werd verdacht van het aansturen van aanslagen in Frankrijk en Syrië en liet in 2017 het leven in Mosoel (Irak).

De zus had via Telegram ook met "Adam" gepraat, een schuilnaam van Adel Kermiche, die in juli 2016 priester Hamel de keel doorsneed in Saint-Étienne-du-Rouvray, Frankrijk. Toen ze opgepakt werd, had de jonge vrouw zich al van de radicaalislamistische kringen afgekeerd.

Voor de federale procureur was de inbreuk bewezen, maar volstond een opschorting van de uitspraak of een eenvoudige schuldigverklaring. De rechter volgde echter de verdediging, die de vrijspraak had gepleit. "Op Telegram gaan is geen inbreuk", had advocaat Courtoy opgemerkt. Hij wees er ook op dat zijn cliënte nooit geprobeerd had naar Syrië te reizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?