Het Gewest en de Stad Brussel gaan op site van de Heizel een zwemvijver aanleggen. Die zou tien miljoen euro kosten en past in een groter geheel van park- en sportinfrastructuur. Het is nog niet duidelijk tegen wanneer dat allemaal gerealiseerd wordt.

In november berichtten we al dat KCAP Architects & Planners, dat het masterplan voor het Neoproject opstelde, een voorstel had uitgewerkt voor een zwemvijver op de site.

De vijver komt er nu ook daadwerkelijk. Dat is bekendgemaakt door schepen Philippe Close (PS) en minister-president Rudi Vervoort (PS) op een persconferentie over Neo. Close en Vervoort gaven er vooral meer uitleg bij de publieke investeringen die gepland zijn op de site.

De vijver wordt gevuld met opgevangen regenwater van de omliggende gebouwen en zal ook dienen als waterreservoir en stormbekken. In de zomer wordt de waterpartij een zwembad voor alle Brusselaars.

Overkapte tramlijn
Het project kost tien miljoen euro en past in een geheel van park- en sportinfrastructuur, die tussen het Atomium en de Houba de Strooperlaan moeten komen. Het gaat onder meer om voetbal-, rugby- en hockeyvelden uit kunstgras, een atletiekpiste en petanquebanen. De investeringen gebeuren met geld uit de nieuwe publieke vennootschap Neo, waarin Stad en Gewest onlangs elk 167 miljoen euro pompten.

Daarvan gaat 5 miljoen naar de aanleg van sportvelden en 45 miljoen naar wegenwerken en andere infrastructuur. 16 miljoen wordt uitgetrokken voor de ontwikkeling van het park, de helft daarvan dient om de bestaande tramlijn te overkappen. "Op die manier zal de tramsleuf niet langer een breuklijn op de site zijn", klinkt het. De groene ruimte gaat in totaal van 15 naar 21 hectare.

De bouwwerken zouden niet voor 2017 starten. De werken aan de sportinfrastructuur starten mogelijk al eerder.

Océade en Mini-Europa nog onzeker
Brussel beschikt tot op vandaag niet over een openluchtzwembad. Het tropisch zwemparadijs Océade op de Heizel - met verwarmd buitenbadje - is bovendien nog steeds bedreigd. Océade en Mini-Europa zouden kunnen blijven, op voorwaarde dat ze een akkoord bereiken met de ontwikkelaar die de opdracht voor de eerste fase van Neo in de wacht sleept. Die laureaat wordt eind april aangeduid.

De eerste fase van Neo omvat een winkelwijk met 150 handelszaken, 575 woningen waarvan 15 procent openbare, crèches, een bioscoop en een ondergrondse parking met 3.700 plaatsen. Begin 2015 wordt fase twee toegekend. Die omvat een congrescentrum en een luxehotel. Daarna is nog een derde fase gepland op de site van het huidige Koning Boudewijnstadion.

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Heizel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni