Ali: het verhaal van een minderjarige vluchteling in opera-vorm

24/04/2024

Afgelopen zondag ging Ali in première, een opera gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ali Abdi Omar, die zijn thuisland Somalië ontvluchtte en op minderjarige leeftijd in België aankwam na een gevaarlijke toch door de woestijn en de Middellandse Zee.

De opera kwam tot stand in samenwerking met Ali zelf en ENOA, het Europees Netwerk van Opera. Een netwerk dat opera’s aanmoedigt om nieuwe verhalen te brengen.

Ook Ali zelf wil dat zoveel mogelijk mensen weten dat er nog kinderen zijn zoals hem, die op dit moment dezelfde gevaarlijke tocht ondernemen die hij deed. Dagenlang door de woestijn lopen, overgeleverd worden aan smokkelaars, vastzitten in Libië, de oversteek maken op de Middellandse Zee: Ali maakte het allemaal mee.

Ali schreef samen met de regisseur Ricard Soler Mallol het libretto, de tekst van een opera. ‘Het bleef heel dicht bij zijn verhaal, het zijn letterlijk zijn woorden die gezongen worden’, legt Ciska, pleegmoeder van Ali, uit aan BRUZZ.

Wie is Ali?

Het concept van een opera lag toch wat uit comfortzone van Ali. ‘Hij is ongelofelijk moedig, en open ook voor wat er op hem afkomt,’ vertelt Ciska.

In 2019 kwam Ali aan in het station Brussel-Zuid, helemaal alleen, zonder een woord Frans of Nederlands te kunnen. Hij was toen veertien, ondertussen is hij negentien en gaat hij naar school in Brussel. Hij heeft zijn papieren gekregen en mag in het land blijven. Maar Ciska verduidelijkt ook dat die tocht helaas niet voor iedereen zo afloopt: ‘Er zijn heel veel van zijn vrienden die het niet haalden.’

Begindagen in Brussel

De opera eindigt wanneer Ali aankomt in Brussel. ‘Dan begint eigenlijk een tweede reis. Hij komt aan in een stad waar hij niemand kent,’ vertelt Ciska. Dan volgt een procedure bij de vreemdelingendienst. Ali was op dat moment minderjarig. ‘Pas in 2021 kreeg hij het nieuws dat hij in België mocht blijven. Hij verbleef daarvoor een periode in een centrum in de Ardennen. In the middle of nowhere, wat niet makkelijk is voor die jongeren.’

De opera ‘Ali’ is een combinatie van elektronische muziek, stem, snaar- en blaasinstrumenten, percussie en dans. De opera is nog te bezoeken tot en met zaterdag 27 april in de KVS.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni