Brosella en Paradise City reanimeren Jazz Middelheim in Antwerpen

© BRUZZ
09/02/2024

De organisatoren achter Brosella en Paradise City zullen vanaf 2025 hun schouders zetten onder het Antwerpse Jazz Middelheim. Dat heeft het Antwerps schepencollege vrijdag beslist.

Jazz Middelheim hield eind 2022 noodgedwongen op te bestaan na het faillissement van de organisator, de vzw Jazz en Muziek. Medeorganisator VRT zocht nog naar een nieuwe partner, maar dat leverde niets op. De stad Antwerpen sprong dan maar in de bres en ging zelf op zoek naar een nieuwe organisator. In totaal dienden zich volgens de stad maar liefst acht kandidaten aan. Vrijdag heeft het schepencollege de knoop doorgehakt en het gezamenlijke dossier van Brosella en Paradise City als winnaar aangeduid.

Mythisch

“Wij zijn geselecteerd om het haast mythische Jazz Middelheim te mogen organiseren’, reageert een tevreden Bert Schreurs van Brosella. “Wij eren het verleden en de traditie van Jazz Middelheim. Maar we willen ook naar morgen kijken. Zo is het bijvoorbeeld lang niet zeker of de naam behouden blijft, die is eigendom van de VRT. Verder buigen we ons ook over de kwestie hoe de toekomst van de jazzmuziek eruit ziet. Daarom zijn we blij dat we dit samen met de collega’s van Paradise City kunnen doen.”

Zowel Paradise City als Brosella hebben ervaring met het organiseren van een festival in een beschermd park. Respectievelijk in het Ossegempark in Laken en het kasteeldomein Ribaucourt van Perk, bij Vilvoorde. Ook dat is de jury niet ontgaan. “Jazz Middelheim vindt ook plaats in een beschermd park. En wij hebben de nodige knowhow om daarmee aan de slag te gaan”, aldus Schreurs.

Opvallende samenwerking

Dat de organisatie van een uitgesproken folk- en jazzfestival de handen in elkaar slaat met een uitgesproken ecologisch en elektronisch festival doet de wenkbrauwen fronsen.

‘Klopt’, geeft Schreurs toe. ”Met Brosella hebben we niet de productionele slagkracht die nodig is om zo’n festival te organiseren. Paradise City heeft dat wel. Bovendien weet Paradise City hoe je op een duurzame manier een festival op poten zet. Door onze krachten te bundelen, zowel inhoudelijk als productioneel, kom je al een heel eind verder.”

In het najaar komt er een Jazz Middelheim Light. Een gereduceerde versie, als voorsmaakje voor pers en publiek. Maar een revival in vol ornaat is pas voor 2025.

Ondertussen blijft Brosella verder gaan met Brusselse producties. Te beginnen met het Brosella Spring festival in LaVallée in Molenbeek. Het jaarlijkse folk- en jazzfeest in het Ossegempark valt dit jaar op 6 en 7 juli.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , Brosella festival , Jazz Middelheim , Paradise City , Bert Schreurs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni