Buurtfestival Divercity viert Brusselse diversiteit met rumba en Braziliaanse fanfare

© BRUZZ
11/05/2024

In het kader van de Werelddag voor Culturele Diversiteit organiseert Stad Brussel de 15de editie van het evenement DiverCity. Op het Muntplein kunnen passanten zaterdag nog tot 22 uur meedansen op de exotische ritmes van Braziliaanse Maracatu, Marokkaanse gezangen of Guineese reggae en jazz.

In de blakende zon toveren de opzwepende trommels van de Braziliaanse fanfare Baque de Chuva het Muntplein zaterdag om tot een grote dansvloer. Op het ritme van de traditionele carnavalmuziek geven de artiesten het beste van zichzelf terwijl ze vrolijk de nieuwsgierige toeschouwers meesleuren in hun dans.

“Ons groepje bestaat uit Belgen, Brazilianen, Congolezen, Marokkanen en nog veel meer”, vertelt Carol Scalioni. “We representeren daarmee volgens mij perfect waar deze dag voor staat. Racisme bestaat jammer genoeg overal, maar wij willen vandaag tonen dat je ook anders met elkaars verschillen kan omgaan.”

lydia_3_2.jpg

Lydia Mutyebele Ngoi, Schepen voor Gelijke Kansen van de Stad Brussel.

Divercity is een jaarlijks buurtfeest dat interculturele uitwisseling wil bevorderen en versterken: het viert de menselijke diversiteit die in de stad Brussel leeft. Het evenement wordt georganiseerd door de schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele Ngoi (PS) met de steun van de Brusselse Culturele Diversiteitsraad.

“Brussel is gelukkig een erg tolerante stad, maar als we spreken van de strijd tegen racisme en discriminatie dan hebben we het over een dagelijkse strijd”, aldus de schepen aan BRUZZ. “We mogen niet stoppen omdat er tolerantie is, maar moeten hieraan blijven werken en daarom organiseren we dit soort festivals.”

Marokko

Marokko is dit jaar eregast op het evenement, dat ook de 60ste verjaardag van de arbeidsovereenkomsten tussen Marokko en België viert. Op de affiche staan dan ook prominent Marokkaanse artiesten zoals de feministische zangeres Najat Aâtabou en de jonge Badr Soultan.

Verder treden ook de Nigeriaans-Franse zanger Féfé en de Molenbeekse Jeny BSG op, naast verschillende Roemeense en Turkse artiesten. Op het Muntplein worden heel wat culturen daarnaast gerepresenteerd door een standje waar eten of traditionele voorwerpen verkocht worden.

Aan een tafel vol Kufi-hoedjes, schoenen en Afrikaanse Kalebassen vertelt Bah Gadaoundou zo hoe hij Belgen de Afrikaanse cultuur wil tonen via zijn organisatie African Solidarity. “Het samenleven lukt hier al erg goed, maar het kan altijd beter. De institutionele representatie van minderheden die nodig is om onze cultuur op een hoger niveau te tonen, hinkt nog wat achterop.”

Volgens Mutyebele is het bovendien belangrijk om solidariteit niet als vanzelfsprekend te beschouwen. "Diversiteit en solidariteit zullen belangrijke verkiezingsthema's zijn op 9 juni. In België hebben we geluk dat we nog geen extreemrechtse machthebbers hebben zoals op heel wat plaatsen elders in Europa, maar dat is enkel omdat we hier dagelijks aan werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Divercity , diversiteit , Lydia Mutyebele Ngoi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni