En Roue Libre is terug: 'Reizen per fiets is vooral verhalen verzamelen'

Bram Van de Velde
22/03/2024

Daar is de lente en daar is 'En Roue Libre'. De doorgewinterde fietsnomaden of voorzichtige verkenners van reizen per fiets moeten voor verse inspiratie en praktische tips dit weekend afzakken naar het Maison Haute in Watermaal-Bosvoorde.

De Brusselse fotograaf Jean Dujardin ondernam in 2023 een reis van Brussel naar Maputo, in Mozambique. Per fiets. Goed voor een traptocht van 17.000 kilometer doorheen veertien landen. Jean deed er in totaal elf maanden over. "Het is beginnen kriebelen in 2017. Toen heb ik mijn eerste grote, lange fietsreis gedaan door Europa, tot aan de Zwarte Zee. Daarna wist ik dat ik verder wilde fietsen dan de grenzen van Europa."

Een deel van de fietstocht doorheen Afrika is te bewonderen tijdens 'En Roue Libre'.

De duizenden kilometers door Congo goot Jean voor het festival in een fototentoonstelling. "Een deel van de reis ging dwars doorheen de Democratische Republiek Congo," vertelt Dujardin. "Daar volgde ik de Route National 1 van hoofdstad Kinshasa naar Lumumbashi, de op één na grootste stad in het zuiden. Ik sliep in dorpen en in de savanne in mijn tent."

Opvallend in de tentoonstelling: de fiets en de fietser komen amper in beeld. "Klopt. Ik ben fotograaf op de fiets. Maar ik fotografeer graag wat ik zie en wat er gebeurt."

En Roue Libre
Van 22 tot 23 maart, Maison Haute Watermaal-Bosvoorde

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals , Fiets , jean dujardin , fotograaf , En Roue Libre

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni