De vijf inzichten

Jozef Wouters, oprichter Decoratelier: 'Werk met wat er al is'

Michaël Bellon
© BRUZZ
17/04/2024
Updated: 18/04/2024 14.11u

Na vijf jaar neemt Decoratelier afscheid van de Manchesterstraat. Met een drie weken durend multidisciplinair festival in samenwerking met zijn artistieke netwerk, én met vijf inzichten die oprichter Jozef Wouters kreeg door er te werken.

Een goede conciërge is belangrijker dan een goed gebouw
De toewijding waarmee onze conciërges Barry Ahmad Talib en Zohir Boumelha de oude poort van Decoratelier in de verkrotte huizen aan de straatkant gebruiken, is een bron van inspiratie. In hun handen wordt onze façade een instrument dat mensen verwelkomt.

Goede bouwers zijn belangrijker dan een goed ontwerp
De eerste dag van een bouwperiode sta ik meestal met een onaffe tekening een ruimte te schetsen op de binnenkoer van Decoratelier. Soms meer met mijn handen dan met woorden. Het ontwerp is dan slechts een voorwendsel om te kunnen beginnen. Doordat onze ploeg zo goed is, ontstaat het ontwerp al bouwend. Haar beslissingen geven het ontwerp vorm. Zo'n bouwperiode is als een dans van mensen, materiaal en machines.

Zoek mentoren die jonger zijn dan jij
Als deel van Decoratelier hebben Vesara Molla, Camille Thiry, Vincent Focquet en Marie Umuhoza mij de laatste jaren gecoacht en vragen gesteld waar ik zelf nooit op zou komen. Ik wens iedereen zulke goede jonge gidsen toe.

Werk met wat er al is
Door te werken met wat er is, en je niet te verliezen in het aansleuren van wat er niet is, ontdek je vaak dat alles wat je nodig had er van in het begin al was. Een verhuizing naar een nieuwe buurt en een nieuw gebouw betekent in de eerste plaats leren zien wat daar al is. Daarom moeten we Decoratelier zoals we het kennen nu even stoppen: zodat onze werking zich kan vormen naar het nieuwe gebouw en niet omgekeerd.

Boycot Israël
Organisaties die iets willen betekenen in het licht van de genocide en hongersnood in Gaza hangen best geen gedichten of witte vlaggen uit. Symbolische acties zijn niet nodig. Door je aan te sluiten bij de BDS-beweging (Boycott, Divestment, Sanctions) neem je een positie in die Israël en zijn bondgenoten daadwerkelijk onder druk zet.

It For Now, het festival waarmee Decoratelier de Manchesterstraat uitwuift, loopt van 17/4 tot en met 4/5, damagedgoods.be, Instagram: decoratelier_brussels

d0db4674-68114859-1886inzichtenjozef-woutersctim-dirvenhor.jpg

Tim Dirven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni