Lara Rosseel, bassist en componist

Shalan Alhamwy

| Lara Rosseel, bassist en componist.

Kort gesprek

Lara Rosseel: ‘Mijn drijvend orkest mag zijn tijd nemen’

Tom Peeters
© BRUZZ
23/05/2024

In november 2022 maakte bassist en componist Lara Rosseel haar maidentrip met ARK op het jazzfestival BRAND! in het Mechelse kunstencentrum nona. Als curator mocht ze er haar droomproject realiseren en bewerkte ze composities van haar eerste twee albums – De grote vrouw en Hert – voor een grote bezetting.

Daarvoor voegde ze twee begeleidingsbands samen. Dat nonet vulde ze aan met strijkkwartet en hobo. Na passages in de Handelsbeurs en op Gent Jazz strandt het veertienkoppige schip vrijdag op de Grote Markt voor het Brussels Jazz Weekend. Elke keer zoveel muzikanten samenbrengen is geen sinecure en Rosseel noemt zichzelf ook geen geboren orkestleider.

“Ik weet wel wat ik wil, maar zoiets leer je toch al doende. Je moet wel genoeg zelfvertrouwen hebben. Ik doe het vooral erg graag, ook omdat de muzikanten me helpen om het filmische geluid te produceren dat ik voor ogen heb. Het Lara Rosseel Orchestra is samengesteld op basis van hun persoonlijkheden. Het zijn ook allemaal vrienden. Ze zijn het gewoon om te improviseren en ik laat hen met plezier soleren.”

"De muzikanten helpen me om het filmische geluid te produceren dat ik voor ogen heb"

Lara Rosseel

Bassist en componist

Dat Rosseel haar project ARK heeft gedoopt, is niet toevallig: ze verbleef ooit twee jaar op een woonboot en als we haar spreken, is ze net terug van een tweedaagse tocht langs de binnenwateren met een van haar oude buren. “We zijn van Dok Noord in Gent tot bijna in Oostende gevaren. Ik kan het iedereen aanraden. De tijd verloopt trager op zo’n logge boot. Fietsers steken je voorbij en zwaaien. Je bent verbonden met het water en de omgeving, en schakelt vanzelf over op een gemoedstoestand waarin je alles neemt zoals het komt. Toen we in Brugge even aanmeerden en ik langs de kade liep, voelde ik me gegroeid. Die rust heb ik meegenomen naar het orkest, waarin intro’s en overgangen de tijd mogen nemen, strijkers filmische tapijtjes en kleur toevoegen, en geluidseffecten van water en wind voor rimpelingen zorgen. Ik zie het orkest als een drijvend geheel, waarmee ik afvaar en, als koebellen land aankondigen, weer aanmeer.

Die rust probeert ze na een drukke en emotionele periode met veel concerten én het overlijden van haar vader ook op haar eigen carrière toe te passen. “Mijn energievoorraad was opgeraakt. Ik moest even gas terugnemen om opnieuw inspiratie te vinden, zodat ik met volle goesting de laatste maanden van mijn rol als Gents stadscomponist kan aanvatten.”

Lara Rosseel Orchestra – ARK speelt op 24/5 op het Brussels Jazz Weekend, lottobrusselsjazzweekend.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , Muziek , Lara Rosseel , brussels jazz weekend

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni