De vijf inzichten

Artiest Nina Vandeweghe: 'Kleed je uit wanneer het kan'

© BRUZZ
31/01/2024

Met de kleurrijke groepstentoonstelling Popcorn prikt het MIMA een gaatje in de winter. Een van de vijftien deelnemende kunstenaars is Nina Vandeweghe, die hier gul met inzichten vol persoonlijkheid, emoties, rituelen en een hond strooit.

Voer ritueeltjes uit
Elke dag steek ik een kaars aan in mijn wensduif-kandelaar, kijk een minuut naar de vlam en 'manifesteer' mijn dromen en wensen. Een ander ritueel is het woordje 'apple' in 'An apple a day keeps the doctor away' inruilen voor vervangwoorden als: 'hamburger' of 'binging a series'.

Voorkom burn-outs
Als ik weer eens bekvecht met een galerist of de financiële zaken alweer nadelig uitvallen voor de kunstenaar, beperk ik energieverlies door onnozele liedjes te zingen, met de naam van mijn hond erin, zoals: “Van je waf, waf, waf, rijdt de Geertevriend door het gras.” Mijn hond heet Geert.

Het is belangrijk om te blijven spelen, je te verkleden of uit te kleden wanneer het kan. En uitbundig te dansen. Liefst op tafels in cafés

Toon vaker je emoties
Als vrouw in een patriarchale samenleving word je al snel genegeerd en weggezet als dramatisch, overgevoelig of lijdend aan borderline. Vrouwen moeten elkaar steunen, vaker hun stem gebruiken, dat net te doorzichtige bloesje aandoen en het essay Uses of the erotic van Audre Lorde lezen. The will to change: men, masculinity, and love van schrijfster bell hooks helpt mannen hun emoties, hun angst voor intimiteit en hun verlies van plaats in de patriarchale samenleving te verkennen.

Durf persoonlijk te zijn
Van het fetisjisme van theorie in art spaces krijg ik de kriebels. Ik volg de kritiek die Hazel Meyer in No theory no cry formuleert over het gebrek aan plaats voor emoties in de hedendaagse kunst. Omdat vrouwen vaker dan mannen persoonlijk werk maken, wordt dat door highbrow witte mannen vaak weggezet als te feminien en dus inferieur.

Blijf spelen
Het is belangrijk om te blijven spelen, buiten de lijntjes te kleuren, conventies aan je laars te lappen of je te verkleden of uit te kleden wanneer het kan. En uitbundig te dansen. Liefst op tafels in cafés.

Nina Vandeweghe vind je op Instagram: ninavandeweghe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni