Bulgaar hangt Basiliek vol met papieren vogels: 'Mensen bewust maken van hun keuzes'

Astrid Van Peer, SV
© BRUZZ
19/06/2024
Updated: 19/06/2024 21.41u

Tot midden augustus steekt de basiliek van Koekelberg in een nieuw jasje voor 'Crossroads: de Prijs van Keuze', een immersieve expositie van de Bulgaarse moderne kunstenaar Dian Kostov. De rode draad door de opstellingen is een eigentijdse benadering van religieuze thema's. Met de tentoonstelling wil hij het publiek meenemen op een bezinningsreis.

Kostov trasformeerde zowel de buiten -als binnenkant van de basiliek. Op de gigantische gevels zijn meterslange doeken aangebracht met imposante iconen die momenten uit het leven van Jesus Christus uitbeelden. Drieduizend witte duiven begroeten de bezoekers bij het binnenkomen.

Op de eerste verdieping worden bezoekers door drie fasen gestuurd die de individuele levensweg weerspiegelen. Daarbij wil Kostov de bezoeker bewust maken van de keuzes die we tijdens het leven maken. "De drang naar succes en het immateriële, die in onze maatschappij centraal staan, leiden niet tot echte zingeving. Dat beseffen de meeste mensen pas wanneer ze de rekening maken aan het einde", verduidelijkt de kunstenaar.

Religieuze iconen die moderne en traditionele elementen combineren nodigen de bezoeker uit om na te denken over zijn eigen levenspad: "De kunst confronteert je met existentiële vragen als: 'Wie ben ik?' of 'Waarom ben ik hier'?," vertelt Kostov. Daarvoor liet Kostov zich inspireren door kunstenaars als Picasso, Klimt, Magritte en Dali.

Voor de expositie werkte Kostov samen met zijn vrouw Milena Tashkova. Voor de uitwerking van de tentoonstelling haalt ze inspiratie uit haar werk als psychologe. "Zij was het brein en ik nam de artistieke uitwerking voor mijn rekening," aldus Kostov.

In elke opstelling schemert de symboliek van het Christendom door. Zelf groeide Kostov op tijdens het communistisch bewind in Bulgarije, waar hij stiekem de Bijbel las. Hij roept jongeren op belang te hechten aan het geloof want: "Wanneer je dat verliest, verlies je alles".

De expositie is nog te bezichtigen tot 18 augustus in de basiliek van Koekelberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Expo , Crossroads , Basiliek van Koekelberg , kunstenaar , Dian Kostov , Kunst , kunstinstallatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni