SLT20240501 FILM les tortues

‘Les tortues’, queer romcom in de Marollen

Niels Ruëll
© BRUZZ
16/05/2024

Vanaf deze Pride Week kan je in de Brusselse zalen twee mannen in een diepe huwelijkscrisis zien ruziën op het Vossenplein. Met Les tortues draaide David Lambert de komedie die hij als queer tiener graag zelf had willen zien.

“Give me back my wedding ring!” Door het gebrul is het hele Vossenplein tijdens de vlooienmarkt getuige van een escalatie in een echtelijke ruzie. Het is een sleutelscène uit Les tortues, een echtscheidingskomedie van filmregissseur David Lambert.

Het gaat almaar slechter tussen brocanteur Thom en politiecommissaris Henri. Thom keek uit naar Henri's pensioen: eindelijk elke dag samen invullen. Maar Henri valt in een zwart gat. Al 35 jaar leven de twee mannen samen, maar plots staan ze te ruziën voor een rechter, die moet bepalen wie in hun stulp in de Marollen mag blijven.

Komt het op het laatste nippertje nog goed? Gaat het bekvechten alsnog over in een echte filmkus? Het zou zomaar kunnen, want Les tortues is gemodelleerd naar de zogenaamde remarriage comedy of hertrouwkomedie, een subgenre van de romcom, dat populair was in de jaren 1930 en 1940. Alleen speelt alles zich af rond het Vossenplein, met glansrollen voor het Justitiepaleis, de lift van de Marollen en de Baden van het Centrum. En moeten dit keer twee oudere mannen ontdekken hoeveel liefde er nog broeit. Bijgevolg zie je geen spel van afstoten en aantrekken tussen filmsterren Katharine Hepburn en Spencer Tracy, maar tussen Olivier Gourmet en Dave Johns. Gourmet is een Belgische klasbak met een 130-tal films op zijn palmares, Johns ken je van zijn hoofdrol in het met een Gouden Palm bekroonde I, Daniel Blake van Ken Loach.

Scenarist-regisseur Lambert gaat al even mee. In 2012 ging zijn eerste langspeelfilm, Hors les murs, in wereldpremière tijdens de Semaine de la Critique in Cannes. Les tortues noemt hij de film die hij had willen zien tijdens zijn tienertijd in de jaren 1980. Toen was hijzelf wanhopig op zoek naar rolmodellen en koppels met wie hij zich kon identificeren, maar waren homoseksuele personages in films ongewoon. En als ze al werden opgevoerd, dan was het om met hen te lachen of wachtte hun een tragisch lot. Ze werden gereduceerd tot hun seksuele en transgressieve dimensie. “Als jonge homo moest ik mezelf projecteren in heterovriendelijke verhalen en koppels. De magie van de film deed wel haar werk, maar ik had toch graag een verhaal gezien dat dichter bij mij stond,” zegt Lambert. Dat is er nu.

Les tortues BE, dir.: David Lambert, act.: Olivier Gourmet, Dave Johns

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni