1775 Rob Van Essen

| 1775 Rob Van Essen

Libris Literatuur Prijs gaat opnieuw naar Brusselaar Rob van Essen

© belga
14/05/2024

Het boek Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen heeft dit jaar de Libris Literatuur Prijs gewonnen. Dat heeft de jury maandagavond bekendgemaakt. De Nederlander, die getrouwd is met de Vlaamse schrijfster Lize Spit en in Brussel woont, is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. In 2019 ging de Libris ook al naar hem, toen voor zijn roman De goede zoon.

Van Essen heeft volgens de jury met Ik kom hier nog op terug zijn beste roman tot nu toe geschreven. Het boek is "van uitzonderlijke kwaliteit" en zit "vernuftig in elkaar", klinkt het lovend. Het bevat "veel absurde situaties, zoals we van deze schrijver gewend zijn, maar meer dan andere keren staat alles nu perfect in de steigers".

In Ik kom hier nog op terug contacteert redacteur Rob Hollander zijn vroegere medestudenten van de opleiding filosofie om een reünieverhaal te maken. Eén van de oude studiegenoten die reageert, nodigt Hollander uit langs te komen. De redacteur zegt toe, meteen het startschot voor een rollercoaster aan surrealistische wendingen die zo typerend zijn voor het werk van van Essen.

Er komt namelijk een tijdmachine aan te pas, waarmee Hollander een reis terug in de tijd maakt, om iets recht te zetten dat hem al die jaren is blijven achtervolgen.

De Libris Literatuur Prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in ons taalgebied. De prijs wordt elk jaar toegekend aan "de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar".

De winnaar ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom. De andere genomineerden dit jaar waren Cobi van Baars (De onbedoelden), Sacha Bronwasser (Luister), Esther Gerritsen (Gebied 19), Frank Nellen (De onzichtbaren) en Maud Vanhauwaert (Tosca).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni