GERARD, het alter ego van Elias Durnez

Aaron Verduyn

| GERARD, het alter ego van Elias Durnez.

Kort gesprek

GERARD opent nieuwe concertreeks van Bozar in Reset: ‘Ik speel graag met contrasten’

Tom Peeters
© BRUZZ
29/05/2024

Tijdens de nakende renovatiewerken van zijn Studio en Zaal M is Bozar te gast in Reset. Tien keer krijgen telkens twee avontuurlijke elektronica-acts er een podium aangeboden, met een visueel, al dan niet immersief verlengstuk.

De eerste headliner in het Reset Auditorium in de De Lignestraat is de Amsterdamse dj en producer Thessa Torsing alias upsammy, die grafisch kunstenaar Jonathan Castro meebrengt. GERARD, het alter ego van Elias Durnez, luidt de avond in met visual artist Victor Verhelst.

“Muziek heeft me altijd geprikkeld,” zegt Durnez, een jonge Brusselaar die zeven jaar geleden vanuit Torhout naar de hoofdstad afzakte om er muziek te studeren aan de kunsthumaniora in Laken en al in de West-Vlaamse Sound Track-finale stond. “Ik herinner me nog hoe geïntrigeerd ik was toen mijn nonkel me voor het eerst Rammstein liet horen. Daarna heb ik ook veel naar metal en indierock geluisterd, als het maar muziek was met een grote intensiteit. Jazz en elektronische muziek volgden. Ik speel graag met contrasten, ook tussen genres. Meer dan op de ep Je.RAR die ik begin vorig jaar uitbracht, komen die tot uiting in mijn liveshow, die energieke met rustige momenten afwisselt.” Na studies jazzgitaar aan het Antwerpse conservatorium is Durnez teruggekeerd naar Brussel, waar hij nu artist in residence is in Volta.

“Tijdens de pandemie zat ik veel achter mijn computer en ben ik meer elektronische muziek beginnen te maken"

Elias Durnez

“Tijdens de pandemie zat ik veel achter mijn computer en ben ik meer elektronische muziek beginnen te maken. In die periode leerde ik online ook veel nieuwe muziek kennen, niet alleen elektronische artiesten zoals Oneohtrix Point Never en Fennesz, maar ook metal en jazz.” De stijl van Durnez ligt met zijn dromerige gitaarklanken, zweverige, met effecten bewerkte stem en digitale synthesizers ergens tussen pop, ambient en clubmuziek. “De nieuwe nummers hebben meer tekst en popstructuren, al maakte ik recent nog een lange abstracte noisetrack, alsof ik de contrasten nog wat meer in de verf wilde zetten.”

Victor Verhelst kent Durnez van zijn middelbare schooltijd in Torhout. “We zijn altijd goede vrienden gebleven en zijn enthousiasme heeft ook GERARD een boost gegeven. In Reset staat hij gewoon mee op het podium. Hij is geen videokunstenaar van opleiding, maar maakt loops van zijn grafische vormen. In die zin sluiten zijn visuals aan bij die van Jonathan Castro.”

Het eerste concert in de reeks Bozar x Reset, met GERARD & Victor Verhelst en upsammy & Jonathan Castro vindt plaats op 30/5 in het Reset Auditorium, bozar.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Muziek , Podium , GERARD , Elias Durnez , reset , Bozar , Sound Track-finale , electronica

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni